Vědci zjistili, které bobule prodlužují život o 31 %

Ilustrační foto

Konzumace bobulovin a ovoce nejen zlepšuje fungování trávicího systému a posiluje imunitní systém, ale může také prodloužit délku života, uvádí The Journal of Nutrition.

Vědci z Pensylvánie v USA pozvali k provedení studie 37 232 dobrovolníků. Po osm let odborníci pozorovali, jak bobule ovlivňují délku života účastníků. Na začátku experimentu byly studovány stravovací návyky a u každého subjektu byla vypočítána spotřeba bioaktivních složek při konzumaci bobulí.

Zvláštní pozornost byla věnována bobulím bohatým na flavonoidy. Studie zjistila, že mezi účastníky, kteří konzumovali dostatečné množství bobulí bohatých na tyto polyfenolické sloučeniny, se riziko úmrtí výrazně snížilo ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nedostatečné množství takových bobulí.

Průměrná délka života účastníků, kteří konzumovali jahody, se prodloužila o 14 %. Mezi jedlíky borůvek bylo riziko úmrtí o 21 % nižší. Nejnižší riziko úmrtí, snížené o téměř 31 %, však bylo zaznamenáno u těch, jejichž jídelníček pravidelně zahrnoval brusinky.

Konzumace brusinek navíc snižuje riziko úmrtí u lidí s onemocněním dýchacích cest o více než 59 %. Srovnávací analýzy byly převzaty od účastníků skupiny „bobule“ a kontrolní skupiny, v jejichž stravě nebyly prakticky žádné druhy bobulí.

Podle vědců jsou vlastnosti bobulí v prevenci předčasné smrti vysvětlovány přítomností sloučenin, které chrání před rozvojem různých onemocnění a prodlužují život.

Navzdory skutečnosti, že všechny bobule jsou zdravé, vědci doporučují věnovat pozornost těm, které mají tmavší barvu – červenou, fialovou nebo téměř černou. Tyto bobule obsahují nejvyšší množství flavonoidů.

Co jsou flavonoidy

Flavonoidy jsou polyfenolické sloučeniny, které jsou syntetizovány rostlinami a nacházejí se v jejich produktech. Mají antioxidační, protizánětlivé a kapilární ochranné vlastnosti.

Mezi flavonoidy patří flavony, flavonoly, isoflavony, chalkony a dihydroflavonoly.

Nacházejí se v různých potravinách, jako jsou citrusové plody, zelený čaj, borůvky, cibule, česnek, jablka, hrušky a hroznové víno.

Flavonoidy hrají důležitou roli při udržování lidského zdraví, protože se podílejí na ochraně buněk před volnými radikály a jinými škodlivými vlivy prostředí.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika