Ilustrační foto
Záleží na tom, v jaké láhvi je pivo? Má to vliv na chuť nápoje? Jak se ukazuje, toto vše je již dlouho studováno vědou. Americký sládek Jeff Tyler si posvítil na důležitost barvy láhve, zejména pokud jde o zachování kvality piva, píše mashed.com.
Je třeba poznamenat, že světlo, zejména v ultrafialovém spektru, může iniciovat chemické reakce v pivu, které vedou k nežádoucím změnám jeho chuti a vůně. Hnědé láhve byly tradiční volbou a Tyler říká, že zůstávají praktickou a spolehlivou možností.
Hlavním důvodem této preference je schopnost hnědé barvy blokovat významnou část škodlivých vlnových délek světla. Hnědé láhve fungují jako přirozená bariéra proti těmto škodlivým vlivům a poskytují úroveň ochrany, která pomáhá udržet vaše pivo čerstvé.
Na rozdíl od hnědého skla představuje zelené sklo větší hrozbu pro celistvost piva.
„Zelené sklo neblokuje určité vlnové délky světla a může způsobit, že pivo bude vystaveno slunečnímu záření, což způsobí změnu jeho vůně a chuti,“ vysvětlil. Jeff Tyler.
Tento proces má za následek nežádoucí příchutě, kterým se mnoho pijáků piva snaží vyhnout.
Vědecké vysvětlení tohoto optického jevu zahrnuje interakci ultrafialového světla a chmele používaného při vaření piva. Chmel, květiny, které dodávají pivu jeho hořkost, obsahují sloučeniny zvané isohumulony. Když jsou vystaveny ultrafialovému záření, reagují, což má za následek tvorbu sloučenin odpovědných za nepříjemný zápach. Hnědé lahve tedy fungují jako štít.
Vzhledem ke všem těmto úskalím dává smysl, že popularita plechovkového piva stále roste. Tyler poukázal na důvody, proč chutná lépe než lahvové pivo:
„Plechy mají mnoho výhod. Jsou lehké, nelámou se jako sklo, dají se snadno recyklovat (většinou), ale co je nejdůležitější, nepropouštějí světlo, takže pivo vydrží déle čerstvé.“
Hliníkové plechovky se staly preferovanou volbou mnoha pivovarů. Na rozdíl od lahví, které vystavují pivo světlu, plechovky vytvářejí neprostupnou bariéru. To zajišťuje, že pivo zůstane v optimálním stavu až do otevření plechovky.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter