pixabay.com
Některé potraviny, které jíme každý den, mylně považujeme za jednoznačně zdravé. Například zakysaná smetana a další mléčné výrobky. Ve skutečnosti jsou některé z nich pro tělo škodlivé. „Argumenty a fakta“ o tom hovoří s odkazem na výživového poradce Alexeje Kabanova.
„Problém je v tom, že zakysaná smetana je příliš tučný výrobek. Obsahuje nasycené tuky, kterých je v naší stravě příliš mnoho. V důsledku toho se zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a obezity,“ poznamenal Alexej Kabanov.
Totéž platí pro maso: ani v páře není zbaveno tuků a dalších škodlivých složek, které škodí našim cévám a mohou vést i k obezitě nebo zvýšenému krevnímu cukru.
„Neměli byste si lichotit nadějí, že dušené kotlety z tučného červeného masa budou méně škodlivé. <…>,“ dodal.
Opatrnější je také třeba džusy: neobsahují vlákninu obsaženou v ovoci. Čistá fruktóza zvyšuje obsah cukru v těle.
„Právě v kombinaci s vlákninou se fruktóza vstřebává nejlépe. Navíc se do džusů často přidává cukr, což má na náš organismus velmi negativní vliv, protože cukru už konzumujeme příliš mnoho,“ uzavřela výživová poradkyně.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter