Ilustrační foto
Neobvyklý experiment umožnil vědcům identifikovat změny v návykovém chování a mozkových reakcích.
Vědci z University of Pennsylvania v USA zjistili, že ketogenní dieta, která zahrnuje snížení podílu sacharidů ve stravě a zvýšení tuků, pomáhá snížit chuť na alkoholické nápoje. Výsledky byly publikovány v Frontiers in Nutrition.
Studie se zúčastnilo 33 dospělých se závislostí na alkoholu. Vědci je rozdělili do dvou skupin. První skupina dodržovala standardní západní dietu a druhá keto dietu. Předpokládá převahu tuku ve stravě. Konkrétně 20–25 % kalorií by mělo pocházet z bílkovin, 70 % z tuků a pouze 5–10 % ze sacharidů.
Zásah trval tři týdny. Každý týden museli účastníci studie podstoupit magnetickou rezonanci (MRI) mozku, aby vyhodnotili vnímání podnětů souvisejících s alkoholem. To vědcům umožnilo identifikovat změny v návykovém chování a mozkových reakcích.
Ukázalo se, že ve skupině po keto dietě byla snížena neurobiologická charakteristika bažení po alkoholu – Neurobiological Craving Signature, NCS. Tento indikátor představuje vzorec reakce celého mozku na signály z jeho jednotlivých částí – cingulární kůry, striata, temporoparietálních asociačních zón, mediadorzálního thalamu a mozečku při vystavení podnětu.
Ukázalo se také, že touha po alkoholu, měřená pomocí speciálního dotazníku, začala u všech účastníků klesat rychleji.
Výzkumníci naznačili, že zvýšené hladiny ketonů v tělech účastníků přispěly k nižší touze po alkoholu. Jde o organické látky, které játra produkují z tuku. Pokud je ve stravě nedostatek sacharidů, mohou fungovat jako alternativní zdroj energie.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter