vecteezy.com
U muže se rozvinulo akutní onemocnění ledvin spojené s hyperkalcémií, tedy zvýšenou hladinou vápníku v krvi. Proč se to stalo?
Vitamín D je skupina vitamínů rozpustných v tucích, které hrají důležitou roli při udržování zdraví kostí, imunitního systému a dalších fyziologických procesů, ovlivňují imunitní reakce, regulují růst buněk a podílejí se na metabolismu.
V této skupině existuje několik forem vitamínů. Naše tělo vstřebává vitamín D2 (ergokalciferol), který pochází z rostlinné potravy, a vitamín D3 (cholekalciferol), který vzniká v kůži při vystavení slunečnímu záření a nachází se také v živočišných potravinách.
Kdo potřebuje vitamín D jako první?
Hlavní úlohou vitaminu D v lidském těle je napomáhat vstřebávání vápníku a fosforu z potravy stěnami tenkého střeva. Podle řady klinických studií je chronický nedostatek tohoto vitaminu u malých dětí spojen se zvýšeným rizikem rozvoje různých onemocnění v budoucnu, jako je cukrovka, obezita, autoimunitní a nádorová onemocnění, kardiovaskulární onemocnění, lupénka a zánětlivá onemocnění střev. .
Zvýšeným rizikem nedostatku vitaminu D jsou také osoby starší 70 let, vegetariáni a ti, kteří dodržují bezmléčnou dietu, a lidé se zánětlivými onemocněními střev, u kterých je snížena jeho vstřebávací funkce; lidé s nadváhou (vitamín D se jim hromadí v tukové tkáni, ale tělo jej obtížně využívá), stejně jako s tmavou pokožkou (jejich pigment melanin chrání pokožku před slunečním zářením a narušuje tvorbu vitamínu).
Nedostatek vitaminu D u dospělých může zahrnovat bolest v různých částech těla a svalovou slabost (zejména v horní části nohou a paží). Lidé s nedostatkem vitamínů mají větší pravděpodobnost nachlazení a jiných infekčních onemocnění. U nich dochází ke snížení hustoty kostí, které se stávají tenčími a křehčími.
Jaká jsou nebezpečí předávkování
Odborníci upozorňují na zdravotní rizika spojená s předávkováním vitaminem D.
Jeho nadměrné množství v těle může způsobit srdeční a ledvinové problémy, bolesti hlavy, závratě a ztrátu vědomí, nechutenství, zvracení, zvýšený denní objem moči a časté močení, zvýšenou žízeň a silné svědění.
Před několika lety hlásila komise pro léčiva německé lékařské asociace dva případy předávkování vitaminem D.
Oba pacienti (78letá žena a 60letý muž) užívali denně vysoké dávky vitaminu bez lékařského předpisu. V důsledku toho se u nich rozvinulo akutní onemocnění ledvin spojené s hyperkalcémií (zvýšená hladina vápníku v krvi).
Žena se zotavila díky intenzivní péči, zatímco muž čelil vážným komplikacím a vyžadoval dialýzu kvůli chronickému selhání ledvin a poškození ledvinových tubulů.
Journal of the Canadian Medical Association také informoval o 54letém muži, u kterého se rozvinulo onemocnění ledvin poté, co několik let užíval 8 000 až 12 000 mezinárodních jednotek vitaminu D denně.
Kolik vitaminu D užívat
Podle mezinárodních doporučení je pro děti do 6 měsíců doporučená dávka 400 IU (10 mcg) denně, což podporuje správný vývoj kostí a zabraňuje nedostatku. Od 6 do 12 měsíců se dávka mírně zvyšuje na 400-600 IU (10-15 mcg), jak potřeba roste s dítětem.
Dětem ve věku od 1 do 10 let se doporučuje užívat 600-1000 IU (15-25 mcg) denně a dospívajícím ve věku 11-18 let – 800-2000 IU (20-50 mcg) denně. To je způsobeno skutečností, že během tohoto období se zvyšuje růst, a proto se zvyšuje potřeba vitamínu D pro udržení pevnosti kostí a imunity.
Dospělým do 70 let se doporučuje denně užívat 800 až 2 000 IU (20 až 50 mcg) vitaminu D. Starším lidem nad 70 let se doporučuje užívat větší dávku – od 1600 do 4000 IU (40-100 mcg) denně.
Je však důležité pochopit, že neexistuje žádná univerzální dávka. Liší se nejen v závislosti na věku, ale i na dalších faktorech, jako je váha, zdravotní stav, hladina vitaminu D v krvi, slunění a strava.
Proto se před zahájením užívání doporučuje poradit se s lékařem a nechat se vyšetřit na hladinu vitaminu D ve vašem těle.
Odborníci také poznamenávají, že vitamín D (jako všechny vitamíny) se nejlépe vstřebává, pokud pochází z přírodních potravin. Hlavními přírodními zdroji jsou ryby, jako je tuňák, losos a sardinky, dále rybí tuk (například tresčí játra), kaviár, máslo, sýr, některé druhy hub (například žampiony a lišky) a hovězí játra.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter