Jedinečné aroma a sladká, bohatá chuť jahod je určitě spojena se začátkem léta. Chcete-li si bobule vychutnat, je důležité vědět, v jakou denní dobu je kupovat a jak je vybírat. Sezóna těchto lahůdek netrvá dlouho, a tak je potřeba vynaložit veškeré úsilí, abyste si domů odvezli ty nejchutnější exempláře.
Jak dlouhá je sezóna jahod?
Mnoho labužníků se nemůže dočkat, až konečně zamíří na trh a nakoupí místní lahodné ovoce. Jahody jsou většinou dostupné koncem jara a začátkem léta. Sklízí se před úplným dozráním, má příjemnou vůni, sladkou chuť a vysokou nutriční hodnotu. Při nákupu bobulí v sezóně si můžete být jisti, že se vyhnuly dlouhodobé přepravě a skladování.
V jakou denní dobu byste si měli koupit jahody?
Zdá se vám ranní výlet do obchodu s potravinami nebo na trh jako nejchytřejší volba? Mnoho lidí věří, že v tuto chvíli je nejlepší koupit ovoce a bobule.
⬇ Článek pokračuje po anketě ⬇
U jahod tomu tak vždy není. Někteří odborníci říkají, že si ráno můžete koupit bobule, které byly nasbírány den předtím. Čerstvé jahody se obvykle prodávají kolem poledne nebo později.
V každém případě při nákupu musíte věnovat pozornost několika znakům.
freepik.com/freestockcenter
Jak vybrat ty nejlepší jahody?
Pokud si chcete vychutnat tu nejlepší chuť, musíte vědět, jak poznat dobrou jahodu.
Vyhněte se tomu ovoci ležet na slunci nebo byly zabaleny v plastových sáčcích. Mnohem rychleji se kazí, takže hrozí, že většina vašeho nákupu skončí v koši.
Podívejte se také na několik klíčových znaků.
Jahody by měly být bohaté červený. To naznačuje, že je plně zralé a sladké. Vyhněte se vzorkům s bílými nebo zelenými úlomky.
Ovoce musí být elastické a šťavnaté, bez skvrn a promáčklin.
Pečlivě zkontrolujte stébla – měly by být zelené a tvrdé. Suché, zavadlé a s hnědým nádechem jsou známkami toho, že ovoce není čerstvé.
Jak skladovat jahody? Vyhněte se jedné věci
Přinesete si domů létem vonící jahody a hned je začnete prát? Tím se snižuje jeho trvanlivost. Plody by měly být omyty spolu se stopkami bezprostředně před použitím.
Přestože bobule nemají rády nadměrný chlad, v této situaci je nejlepší je skladovat v chladničce.
Jak skladovat jahody, aby vydržely déle čerstvé? Položte na tác vyložený papírovou utěrkou. Bobule by se neměly mačkat ani hromadit. Jinak začnou vylučovat šťávu, což také přispívá k jejich rychlému kažení.
Jahody můžete dát i do táců na vajíčka.
Telegraf.news dříve napsal, že jahody miluje téměř každý, ale když dojde na jejich mytí, mnoho lidí přepadne pochybnost. Jak ho efektivně vyčistit? Stačí jen voda? Nebo možná jahody není třeba umývat vůbec? Zdá se, že odpověď leží někde na povrchu, ale mnozí v této věci dělají chybu.
Jak se vám líbí novinky?