Jak pít a neopít se: jednoduché triky

Ilustrační foto

Pití alkoholu může způsobit, že se člověk cítí opilý. Proto je velmi aktuální otázka, jak se připravit na alkoholický večírek.

Osoba může podniknout kroky ke snížení pravděpodobnosti intoxikace během noci.

Když člověk pije alkohol, jeho tělo ho vstřebává přímo do krevního oběhu, částečně přes žaludek, ale hlavně z tenkého střeva. To má za následek zvýšení obsahu alkoholu v krvi (BAC).

Když hladiny BAC příliš stoupnou, člověk se opije nebo se opije. Jak rychle stoupá hladina BAC u člověka, může ovlivnit několik různých faktorů, píše Medical News Today.

Tento článek poskytuje tipy, jak se vyhnout opíjení a kdy navštívit lékaře.

Jak se neopít?

Nejúčinnějším způsobem, jak zabránit opilosti, je nepít alkohol vůbec. Člověk však nemusí chtít úplně přestat pít alkohol. V tomto případě může pomoci vyhnout se dalším nápojům. Játra oxidují nebo odbourávají alkohol z krve rychlostí přibližně 0,5 unce za hodinu. Vypití pouze jednoho nápoje nebo přestávky v pití na několik hodin nebo během jídla může dát játrům šanci zbavit se alkoholu z krve.

Zjistěte si svůj limit alkoholu

Určité rizikové faktory hrají roli v tom, jak rychle tělo člověka metabolizuje a filtruje alkohol z krve.

Patří mezi ně:

Stáří: Děti, mladiství a starší lidé mohou být vystaveni většímu riziku poškození alkoholem.

Patro: Alkohol obvykle postihuje ženy rychleji než muže.

Kolik jídla je v žaludku: Pokud člověk jí před pitím, může se rychlost vstřebávání alkoholu zpomalit. Může to však také záviset na tom, jak rychle jejich tělo přeměňuje potravu na energii.

Počet nápojů, které člověk vypije: Čím více alkoholických nápojů člověk vypije, tím je pravděpodobnější, že se intoxikuje.

Některé léky: Některé léky mohou interagovat s alkoholem a způsobit řadu příznaků. Osoba by si měla promluvit se svým lékařem o všech lécích, které užívá, a o tom, zda by měla přestat pít během jejich užívání.

Hmotnost: Alkohol rychleji postihuje lidi s nižší tělesnou hmotností.

Pokud člověk pochopí, jak na něj alkohol působí, může mu to pomoci lépe se rozhodnout, kolik nápojů může vypít, aniž by se opíjel.

Kromě toho Dietní směrnice pro Američany 2020–2025 definují umírněné pití jako pití přibližně 2 nebo méně nápojů denně pro muže a 1 nebo méně nápojů denně pro ženy. Dodržování těchto limitů může pomoci člověku, aby se při pití alkoholu neopil.

Střídejte s nealkoholickými nápoji

Jedním ze způsobů, jak snížit pravděpodobnost intoxikace, je střídání alkoholických nápojů s nealkoholickými nápoji, jako je voda nebo ovocná šťáva. Je důležité si uvědomit, že pití vody nebo jiných nealkoholických nápojů proces odbourávání alkoholu neurychlí.

Přestávka v pití během pití však může pomoci zabránit tomu, aby se do krevního oběhu člověka dostalo více látky. Někteří odborníci poznamenávají, že pití alkoholu s vodou nebo džusem pomáhá zpomalit rychlost vstřebávání, zatímco jeho pití se sycenými nebo sycenými nápoji může rychlost vstřebávání urychlit.

Pijte pomalu

Pomalé pití alkoholu může mít podobný účinek jako střídání nealkoholických nápojů. Když člověk pije pomalu, játra mají více času na zpracování alkoholu v těle. Může to také znamenat, že osoba celkově pije méně alkoholických nápojů.

Jíst

Pití alkoholu na lačný žaludek umožňuje alkoholu rychle vstoupit přímo do krevního řečiště a jídlo před pitím zpomaluje rychlost vstřebávání alkoholu. Proto by měl člověk zvážit jídlo před pitím alkoholu.

{banner_news_end}Ve studii z roku 2022 výzkumníci zkoumali vnímání jídla a alkoholu na webových stránkách financovaných alkoholovým průmyslem i na nealkoholických webech financovaných průmyslem. Účelem studie bylo zjistit, jak různé organizace šíří veřejnosti informace o jídle při pití alkoholu.

Našli omezené, spolehlivé důkazy, že přidávání potravy do žaludku omezuje potenciální negativní účinky alkoholu.

Přestože konzumace jídla může pomoci zpomalit vstřebávání alkoholu, člověk by neměl používat jídlo jako prostředek nebo záminku k tomu, aby pokračoval v pití nad doporučenou úroveň, zvláště pokud se chce vyhnout opilosti.

Vyhněte se střelám

Žaludek a tenké střevo nemohou trávit alkohol. Místo toho se alkohol vstřebává přímo do krevního řečiště těmito orgány.

Výstřely mohou rychle zvýšit hladinu BAC člověka. Je to proto, že lihoviny mají vysoký obsah alkoholu, přičemž mnoho destilovaných lihovin obsahuje 40 % alkoholu. Lidé navíc rychle pijí panáky, takže to může také rychleji zvýšit hladinu BAC.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika