Profesor řekl, kolik vajec můžete jíst o Velikonocích

Jak je správně připravit – jaký by měl být žloutek a jaký bílek? Jak skladovat velikonoční vajíčka, aby byla v bezpečí? Co dělat, abyste se o svátcích nepřejídali? Profesor lékařské fakulty Vilniuské univerzity Rimantas Stukas odpověděl na tyto otázky Delfi.

Profesor Stukas řekl, že v naší době byla vejce rehabilitována, takže pokud se člověk správně stravuje, pokud je zdravý, pokud nemá nemoci způsobené špatnou výživou, pak jedno vejce denně neškodí.

Dodal, že člověk, který se správně stravuje, může sníst až 9 vajec týdně. „Někdy člověk po snězení jednoho vejce nemá dost. Proto můžete jíst 2-3 vejce najednou. Ale neměli byste jíst víc než 9 týdně.“

Lidé s vysokou hladinou cholesterolu, nadváhou nebo nemocemi způsobenými špatnou stravou by ale vejce měli jíst méně často.

Stukas také připomněl doporučení Světové zdravotnické organizace: nejužitečnější částí vejce je bílkovina.

„Vejce obsahuje všechny látky, které potřebujeme,“ řekl profesor.

Vejce se podle profesora musí uvařit, aby se bílek zcela uvařil a žloutek zůstal tekutý.

Samozřejmě existují jídla, která používají vejce natvrdo. V tomto případě je důležité vejce nepřevařit. Pokud vejce vaříte 15 a více minut, jeho nutriční hodnota se sníží.

Malovaná vajíčka nelze nechat na stole celý den. Profesor řekl, že vejce by neměla být na stole při pokojové teplotě déle než 2-3 hodiny, pak je třeba je dát do lednice. Pokud vejce praskla, lze je uchovávat v chladničce ne déle než dva až tři dny.

Profesor řekl, že není dobré často měnit skladovací teplotu vajec – buď je vyndat z lednice, nebo je vrátit zpět.

„Dejte na stůl tolik vajec, kolik máte v plánu sníst najednou, zbytek nevyndávejte z lednice.“

Aby nedošlo k přejídání, profesor doporučuje střídmost.

„Vejce se často jedí s majonézou, přidávají se do salátů, které majonézu také obsahují. Vejce se jedí se sleďem, který je tučný. Proto je důležitá střídmost, jídlo si musíte užít. Pokud se do žaludku dostane zároveň hodně žitné potravy, na kterou tělo není zvyklé, enzymy si s tím nemusí poradit a mohou se rozvinout zdravotní problémy. Proto je důležité jíst s mírou. Každý den je třeba dodržovat zásadu zdravé výživy,“ řekl profesor Stukas.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika