GLOBAL LOOK PRESS
Japonsko vydalo celostátní stažení doplňku stravy snižujícího hladinu cholesterolu kvůli obavám, že může souviset se dvěma úmrtími a více než 100 hospitalizacemi, uvedla agentura Kjódó.
Společnost Kobayashi Pharmaceutical, která prodává volně prodejné léky a doplňky stravy, oznámila stažení produktu z trhu a úřady provádějí nouzové kontroly tisíců produktů, které propagují jejich zdravotní přínosy, uvedl Kyodo.
Tři stažené značky – „beni koji choleste help“ a dva podobně pojmenované doplňky – obsahují složku zvanou červená kvasnicová rýže nebo „beni koji“. Vyrábí se fermentací rýže a údajně snižuje hladinu špatného cholesterolu, píše The Guardian.
Výrobce léků se sídlem v Ósace oznámil jedno z úmrtí a uvedl, že osoba pravidelně kupovala beni-koji téměř tři roky a zemřela na onemocnění ledvin.
„Nyní jsme si vědomi jednoho případu, kdy existuje potenciální příčinná souvislost mezi úmrtím a naším produktem,“ uvedla společnost v prohlášení. „V současné době vyšetřujeme toto spojení a co se stalo,“ dodala společnost a nabídla svou „nejhlubší omluvu.“
Druhé úmrtí bylo nahlášeno japonskému ministerstvu zdravotnictví, práce a sociálních věcí po slyšení se společností, uvedl Kyodo.
Kobayashi Pharmaceutical uvedl, že dodává červenou kvasnicovou rýži asi 50 dalším firmám v Japonsku a dvěma na Tchaj-wanu. Tato přísada může být také použita v různých produktech, včetně saké, cukrovinek, chleba, miso a koření.
Online prodej stažených produktů byl v Číně pozastaven a na Tchaj-wanu stažen z oběhu, uvedl Kyodo.
Ministr zdravotnictví Japonska Keizo Takemi uvedlo, že ministerstvo „bude spolupracovat s městem Osaka na vyšetřování příčiny… a zabránění dalším škodám na zdraví“.
Společnost v pátek dobrovolně stáhla své produkty po stížnostech zákazníků na problémy s ledvinami, poznamenává The Guardian.
Společnost v pondělí uvedla, že nedospěla k závěru, že existuje souvislost mezi zdravotními problémy a doplňky stravy. Analýza však vyvolala možnost, že produkty obsahovaly „ingredience, které jsme neměli v úmyslu zahrnout,“ uvedla.
Fermentační proces může produkovat toxin zvaný citrinin, který může poškodit ledviny, píše The Guardian. Společnost však uvedla, že její analýza nezjistila žádný citrinin.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter