Odborník na výživu jmenoval produkt, který je dobrý pro pacienty se srdcem

Obrázek je pouze ilustrativní

Přidáte-li sladké papriky do svého každodenního jídelníčku, můžete bojovat s jarním nedostatkem vitamínů. Kromě toho je pepř užitečný jak čerstvý, tak pečený. Střídáním metod vaření tedy můžete získat více živin.

Tři dávky kyseliny askorbové

„100 g papriky obsahuje více, než je denní potřeba vitamínu C. A 100 g červené papriky obsahuje dvě denní potřeby. Pokud tedy vezmete v úvahu, že jedno ovoce obvykle váží asi 300 g, pak bude obsahovat přibližně tři denní normy kyseliny askorbové,“ řekl AiF kandidát na lékařské vědy, odborník na výživu. Natálie Denisová. — I skleníkové papriky, které jsou v obchodech většinou k dostání mimo sezónu, jsou také bohaté na vitamín C. Papriky navíc obsahují poměrně vzácný vitamín P, který podporuje úplnější vstřebávání kyseliny askorbové. Tato kombinace pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.“ Vitamin C je antioxidant, pomáhá tělu odolávat virům a bakteriím, zvyšuje elasticitu a pevnost cév. Příznivý účinek na cévy je navíc umocněn přítomností vitaminu P. Nedostatek kyseliny askorbové vede k rychlé únavě, únavě, snížené imunitě, nachlazení, lámavosti cév, špatnému hojení řezných ran a ran a zhoršenému vstřebávání železa .

Lékař vysvětlil, že sladká paprika obsahuje také hodně draslíku, který je důležitý pro regulaci metabolismu voda-sůl v těle a normální činnost svalů včetně srdce.

„Jíst pouhou polovinu papriky denně stačí k tomu, abyste měli neocenitelné zdravotní výhody,“ říká odborník na výživu.

Pečené – ještě zdravější

Jedinečnost sladké papriky je v tom, že pro získání vitamínů nemusí být konzumována pouze čerstvá. „Pečená paprika je velmi zdravá,“ pokračuje odborník na výživu. — Navíc, pokud se při pečení výrazně ztratí vitamín C, zvýší se množství karotenoidů a lépe se vstřebávají. Jsou to betakaroteny (provitamin A) a lykopen (pigment, který dává zelenině žlutou nebo červenou barvu). Oba jsou aktivními antioxidanty. Mají celkově posilující, protizánětlivý, protinádorový účinek.“

{banner_news_end}Mimochodem, papriky obsahují také fosfor a vápník (potřebné pro silné zuby a kosti), hořčík (nezbytný pro normální fungování nervového systému) a železo. Navíc se železo v přítomnosti vitamínu C lépe vstřebává. Například jídlo z červeného masa (hovězí, vepřové, jehněčí) v kombinaci s paprikovým salátem bude užitečné pro ty, kteří mají diagnostikovaný snížený hemoglobin, to znamená anémii z nedostatku železa.

A paprika je jednou z nejlepších potravin pro ty, kteří chtějí mít svou váhu pod kontrolou. Existují důkazy, že každý kilogram nadváhy zvyšuje krevní tlak o 1 mmHg. Umění. Pokud tedy máte taková rizika, zařaďte pepř do svého každodenního jídelníčku. „S nízkým obsahem kalorií (25–30 kcal na 100 g) pomáhá aktivovat metabolismus díky látce, jako je kapsaicin,“ upřesňuje lékař. Někdy se mu říká antioxidant „spalující tuky“. Je pravda, že obsah této látky je mnohem vyšší ne ve sladké paprice, ale v pálivé. Ale i paprika obsahuje dostatek kapsaicinu, aby poskytla příznivý účinek.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika