pexels.com
Stěží existuje ve vaší kuchyni spotřebič, který by o ní měl více mýtů než mikrovlnná trouba. Jídlo z mikrovlnky není tak zdravé jako – je to pravda? Pojďme na to přijít.
Abychom mohli mluvit o mikrovlnách, nejprve pochopme, jak fungují. Tady to je: Mikrovlny ohřívají jídlo pomocí elektromagnetických vln, které rozvibrují molekuly vody v jídle, píše Huffpost.
Když mikrovlnka funguje, vysílá vlny, které mění směr milionkrát za sekundu. Molekuly vody v potravinách pod jejich vlivem urychlují svůj pohyb a obrovskou rychlostí do sebe narážejí, a proto teplota stoupá. Vlny pronikají do potravin pouze do hloubky několika centimetrů, poté se teplo rozšíří po celém výrobku.
Mikrovlnná trouba je skutečným zachráncem pro ty, kteří nemají dostatek času nebo energie na to, řekněme, smažit nebo uvařit. Pokud máte doma mikrovlnnou troubu, můžete si místo toho připravovat jídlo na několik dní a jednoduše ho ve správný čas ohřát nebo vařit pokrmy přímo v mikrovlnné troubě – i taková možnost existuje.
A přesto je kolem mikrovlnek mnoho mýtů. Týkají se například jídla ohřívaného v mikrovlnné troubě: po ohřátí se prý stává méně zdravým.
Ve skutečnosti je opak pravdou, jak je vysvětleno na webu University of Wisconsin v americkém státě Madison. Když vaříme nebo ohříváme jídlo v mikrovlnné troubě, vlny ovlivňují pouze samotný produkt, nikoli celý prostor uvnitř zařízení. Jídlo je proto v mikrovlnné troubě rychle uvařeno.
Tento přístup zajišťuje, že v mnoha případech zůstane v potravinách zachováno ještě více živin, než kdybyste stejná jídla vařili nebo smažili. To platí zejména tehdy, když vaříte jídlo v mikrovlnné troubě bez přidání vody.
Můžete se setkat s tvrzeními, že vlivem záření mikrovlnných trub hynou bakterie umístěné uvnitř jídla, které se tam nebo na jeho povrchu ohřívá. A to není pravda. Bakterie skutečně umírají v fungující mikrovlnné troubě, ale neděje se to kvůli vlnám samotným, ale kvůli zvýšení teploty produktu způsobeného jejich vlivem.
Dalším podivným mýtem o mikrovlnách je, že jsou radioaktivní. Záření používané v mikrovlnných troubách se ve skutečnosti nazývá záření – přesněji jde o elektromagnetické ionizující záření. Ale stejné vlny se používají v mobilních telefonech, detektorech rychlosti aut a mnoha dalších, nám známých technologiích. Kromě toho má záření v mikrovlnách relativně nízký výkon a není schopno učinit potraviny radioaktivními.
Používejte tedy mikrovlnky s důvěrou a nebojte se o kvalitu svého jídla ani o své zdraví. Vždyť k čemu jinému je pokrok, když ne ke zlepšení kvality života lidí?
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter