nn.by
Vědci z ETH Zurich v časopise Nature Nanotechnology hovořili o jejich novém vývoji – proteinovém gelu, který rozkládá alkohol v gastrointestinálním traktu.
Jak víte, většina alkoholu se do krve dostává přes sliznici žaludku a střev. Jakmile se alkohol dostane do jater, přemění se nejprve na toxický acetaldehyd a poté na relativně neškodnou kyselinu octovou.
Acetaldehyd může poškodit játra i další orgány. Pokud během krátké doby vypijete hodně alkoholu, játra nemusí mít čas zpracovat toxickou sloučeninu na kyselinu octovou, což vede k intoxikaci.
Gel, se kterým vědci přišli, přenáší odbourávání alkoholu z jater do trávicího traktu. V důsledku metabolických procesů díky gelu nevzniká acetaldehyd jako meziprodukt, čímž se zabrání intoxikaci.
K výrobě gelu použili vědci běžné syrovátkové proteiny, vedlejší produkt při výrobě sýra. Vařily se několik hodin, dokud se nevytvořila dlouhá tenká vlákna. Vědci poté přidali sůl a vodu jako rozpouštědlo. V důsledku toho vlákna vytvořila gel.
K rozbití gelu byly použity glukóza, atomy železa a nanočástice zlata. Gel se užívá před nebo během pití alkoholu. V žaludku se spustí kaskáda reakcí, které přeměňují alkohol na kyselinu octovou.
Vědci testovali účinnost gelu na myších. Jedné skupině byl podán alkohol pouze jednou, druhé pravidelně po dobu deseti dnů.
Třicet minut po jednorázové dávce alkoholu snížila profylaktická aplikace gelu hladinu alkoholu u myší o 40 procent. Po pěti hodinách – 56 procent ve srovnání s kontrolní skupinou. U hlodavců se méně hromadil škodlivý acetaldehyd a výrazně se snížily stresové reakce v játrech.
Myši, kterým byl po dobu deseti dnů podáván alkohol, vykazovaly nejen nižší hladinu alkoholu v krvi, ale také dlouhodobý terapeutický účinek gelu. Měli výrazně menší úbytek hmotnosti ve srovnání s kontrolní skupinou, menší poškození jater a lepší krevní obraz. Ostatní orgány myší, jako je slezina nebo střeva, a jejich tkáně měly také výrazně menší poškození, obvykle způsobené alkoholem.
Vývojový tým nyní plánuje provést testy na dobrovolnících. Pokud gel funguje u lidí, mohl by být použit k prevenci kocoviny a snížení škod způsobených chronickým užíváním alkoholu. Vědci však poznamenávají, že gel je účinný pouze tak dlouho, dokud je v gastrointestinálním traktu alkohol. Při otravě alkoholem, kdy se alkohol dostal do krevního oběhu, může pomoci jen málo.
Vědci poukazují na to, že použití gelu nepomůže zmírnit škody způsobené alkoholem obecně. Nejzdravější je ho nepoužívat vůbec.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter