ua.depositphotos.com
Některé potraviny mohou našemu srdci prospívat, zatímco jiné jej mohou ohrozit.
Podle kardiologů a dalších odborníků na zdraví může nutriční složení určitých potravin podporovat různé aspekty zdraví našeho srdce. To je uvedeno v materiálu Health Digest.
Autoři článku uvádějí jako příklad ovoce a zeleninu. Živiny obsažené v mnoha z těchto potravin mají tedy ochranné vlastnosti proti srdečním onemocněním. To znamená, že ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci regulovat hladinu triglyceridů, zatímco celá zrna mohou pomoci udržet krevní tlak.
„Stejně jako mohou některé potraviny prospět našemu srdci zdraví, jiné je mohou ohrozit,“ píše se v publikaci a uvádí tři z nich.
Brambůrky
Více než 284 milionů lidí v USA svačilo v roce 2020 bramborové lupínky. Ačkoli chipsy mohou být velmi slané, kardioložka Dr. Elizabeth Klodas říká, že pokud bychom jedli asi 1 unci (28 gramů) bramborových lupínků každý den po dobu jednoho roku, zkonzumovali bychom asi ¾ šálku soli, což by znamenalo 15 liber (6 ) přírůstek hmotnosti .8 kg).
Zpracované maso
Mnoho kardiologů je také obezřetných vůči zpracovanému masu. Patří sem potraviny jako salám, párky v rohlíku, slanina a hovězí trhanec, ačkoli někteří odborníci tvrdí, že hovězí trhanec může být jedním z nejzdravějších občerstvení, které můžete na cestách najít. Konzultant kardiolog doktor Neil Srinivasan nedoporučuje salám, který může být příliš kalorický a vysoký obsah trans-tuků. Patří sem také svačiny, které mohou obsahovat salám a jiné zpracované maso, jako je pizza nebo klobásy.
Sladké nápoje
V sycených nápojích, jako je soda nebo energetické nápoje, můžete najít spoustu cukru, kofeinu a prázdných kalorií. Mohou nás učinit náchylnými k nemocem, jako je cukrovka a metabolická onemocnění, přičemž obojí souvisí s rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Společně obsah cukru a kofeinu v těchto nápojích poskytuje silný úder, který může vést k bušení srdce nebo nepravidelnému srdečnímu tepu.
„Čas od času si dopřát brambůrky není něco, čeho bychom se měli bát, spíše je třeba být uvážliví, co se týče počtu brambůrek, které jíme a jak často,“ uzavírají média.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter