Ilustrační foto
Hořčík je nezbytný stopový prvek pro udržení kardiovaskulárního zdraví. Jeho pravidelné užívání pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšovat srdeční frekvenci a snižovat riziko různých onemocnění. Z tohoto důvodu je důležité zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na tento prvek, píše nutriční specialistka Oksana Skitalinskaya.
Denní příjem hořčíku pro dospělého člověka je podle specialisty přibližně 400 mg. Některé skupiny populace, jako jsou těhotné ženy nebo lidé se zvýšenou fyzickou aktivitou, mohou vyžadovat více mikroživin. A nejlepší způsob, jak ho získat, je prostřednictvím produktů, bez nákupu speciálních doplňků.
Pokud chcete v těle doplnit zásoby hořčíku, měli byste do svého jídelníčku přidat: otruby (1/2 šálku obsahuje až 100 mg prvku), ořechy (až 80 mg v plné hrsti), špenát (až 80 mg v půl sklenici) a mangold (zelené a červené listy, podobné červené řepě) – až 80 mg v půl sklenici.
S pomocí hořčíku můžete posílit srdce a krevní cévy, navíc mikroelement pomáhá zlepšit fungování svalů a nervového systému. Jeho nedostatek může vést k řadě onemocnění, proto je důležité sledovat své zdraví a takovým problémům předcházet.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter