Citron je všestranné ovoce, které je široce používáno ve vaření. Lze jej přidávat do pokrmů z masa nebo ryb, nebo použít na sladké pečivo. Po vylisování šťávy nebo použití dužiny však zůstává slupka. bez práce Od této chvíle už nebudete vyhazovat kůry z citronu do koše. Tyto jednoduché a osvědčené způsoby použití citronové kůry nenechají produkt přijít nazmar.
Citrony a jejich slupky
Citrony jsou známé po celém světě. Tyto exotické plody jsou původem z Číny, ale dnes se pěstují v Itálii, Řecku, Španělsku a USA. Tento citrus je výborným doplňkem do čaje, limonády, nápojů nebo vody, která vás v horkém dni dokonale osvěží. Plody citronu se používají nejen do sladkého pečiva, dezertů, omáček a salátů, ale také jako ozdoba mnoha slaných jídel.
Citronová kůra – vlastnosti
Málokdo ví, že citronová kůra je bohatá na různé živiny a využívá se v přírodní medicíně. Obsahuje vitamíny a minerály nezbytné pro správné fungování celého organismu.
Co tedy citronová kůra obsahuje? Kůra tohoto exotického ovoce obsahuje hodně vitamínu C, který pomáhá posilovat imunitní systém. Kůra je bohatá na vitamíny skupiny B Obsahuje vlákninu a pektin, což jsou přírodní sacharidy a mají zahušťující účinek. Citronová kůra příznivě ovlivňuje metabolismus a pomáhá při střevních potížích. Působí fungicidně, snižuje krevní tlak a uklidňuje roztřepené nervy. Citronová kůra je také dobrá pro vaši pokožku a zuby.
Jak používat citronovou kůru?
Po použití citronové dužiny a šťávy končí kůra většinou v koši. Málokdo ví, že slupka tohoto exotického ovoce má mnohostranné využití. Níže najdete několik jednoduchých receptů, ve kterých hraje hlavní roli citronová kůra.
Metoda číslo 1. Připravte si kandované ovoce
Citronová kůra je ideální přísadou do koláčů. Jednoduše sloupněte bílou membránu a kůru nakrájejte na velmi malé kostičky. Umístěte je ve vrstvách do sklenice a posypte cukrem. Uzavřenou sklenici dejte do lednice. Už za týden budete mít lahodnou domácí kandovanou citronovou kůru.
Metoda číslo 2. Čisticí prostředek
Citronová kůra je přírodní čisticí prostředek. Jednoduše jej smíchejte s jedlou sodou nebo octem a odstraní odolné a mastné skvrny z vašeho dřezu, vany, dřezu, mikrovlnné trouby nebo elektrického sporáku.
Metoda číslo 3. Čistič na odstraňování vodního kamene
Citronová kůra pomůže odvápnit vaši konvici nebo konvici. Jednoduše jej namočte do vody v zařízení nebo džbánu a nechte několik hodin působit, poté otřete hadříkem a opláchněte.
Metoda číslo 4. Dezinfekční prostředek
Citronová kůra dokonale dezinfikuje povrchy. Osvěží a odstraní bakterie a další mikroorganismy z prkének a kuchyňských desek.
Metoda č. 5. Bělidlo na zuby
Citronovou kůru lze použít jako přírodní bělidlo zubů. Pravidelným potíráním citronové kůry zuby budou bělejší.
Metoda číslo 6. Neutralizátor zápachu
Citronová kůra odstraňuje nepříjemný zápach z rukou a jiných povrchů. Skvěle si poradí s nepříjemným aroma ryb nebo česneku.
Metoda č. 7. Osvěžovač vzduchu
Citronová kůra je skvělý osvěžovač vzduchu. Vyplatí se umístit jej na několik míst v domě a vůně osvěží místnosti.
Telegraf.news dříve napsal, že mnoho lidí po uvaření kávy raději vyhodí kávovou sedlinu do koše. Existuje však mnoho způsobů, jak to využít ve svůj prospěch. Nevyhazujte tento cenný materiál, dokud nebudete vědět, jak jinak jej můžete využít.
Jak se vám líbí novinky?