Jak zkontrolovat, zda je klobása pravá nebo ne: jednoduché metody

pixabay.com

Nejpřirozenější je samozřejmě ta, která se vyrábí doma, a jistě víte, že obsahuje jen kvalitní maso a dochucovadla. Ne vždy je ale čas na přípravu takového pokrmu. Nejčastěji si tento produkt musíte vybrat v obchodě. V tomto případě je velmi důležité věnovat pozornost tomu, co je napsáno na etiketě, píše unian.net.

Jaké mohou být masové pochoutky:

první stupeň;

druhý stupeň;

nejvyšší stupeň podle Gosstandart (GOST).

Uzeniny prvního a druhého stupně mohou obsahovat škrob, glutaman sodný, zvýrazňovač chuti, emulgátory a stabilizátory. Prémiové masné výrobky vyrobené v souladu s GOST by tyto přísady neměly obsahovat, mohou však obsahovat kyselinu askorbovou, přípravky na uzení a dusitan sodný.

Která klobása je nejpřirozenější?

Odborníci považují kvalitní varenku za nejpřirozenější a nejméně nebezpečnou. Na rozdíl od uzených a polouzených klobás prochází méně zpracovatelskými fázemi – není smažená ani uzená, takže produkt není nasycen karcinogeny.

Navzdory skutečnosti, že „varenka“ je považována za nejméně nebezpečnou, neměli byste jí jíst hodně. Doporučuje se jíst 50 gramů produktu denně.

To, co je napsáno na obalu produktu, se nemusí vždy shodovat s tím, co produkt skutečně obsahuje. Pokud máte pochybnosti o kvalitě jakéhokoli zakoupeného produktu, můžete si jej doma vyzkoušet.

Jak zkontrolovat, zda je klobása pravá nebo ne – jednoduché životní hacky

Existuje elementární způsob, jak zjistit, zda je „varenka“ opravdu kvalitní, nebo zda výrobce něco namíchal.

Nakrájejte ho na kostičky, vložte do sklenice a zalijte čistou vodou. Dobrý produkt se potopí, ale špatný produkt bude plavat. Kousky „varenky“ budou plavat, pokud výrobek obsahuje polyfosfáty, sójovou vlákninu nebo škrob. Tyto komponenty by neměly být v drahých odrůdách.

Jak zkontrolovat kvalitu klobásy doma – jiný způsob

Zda je ve „varence“ škrob, zjistíte velmi snadno – stačí kápnout pár kapek jódu na kousek nakrájené klobásy a počkat 2-3 minuty. Pokud jód zmodrá nebo zčerná, pak produkt obsahuje hodně škrobu.

Přírodní produkt od padělku lze také snadno odlišit vizuálně – při řezání jasně vidíte, že existují oddělené vrstvy tuku a masa. Kvalitní výrobek by měl mít nepříliš výraznou vůni a chuť masa, stejně jako koření. Neměly by být žádné cizí pachy nebo chutě. Pokud má produkt příliš jasnou barvu, mělo by vás to také upozornit.

Jak zkontrolovat čerstvost klobásy

Prošlé jídlo může být slizké. Mění se také vůně, chuť a barva. Pokud je vůně produktu nepříjemná, například kyselá, měla by být odeslána do koše. Totéž je lepší udělat, pokud se změní barva masného výrobku.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika