Ilustrační foto
Vědci ze čtyř zemí zkoumali vliv omega-3 kyselin na zdraví srdce a cév již více než 10 let a dospěli k paradoxním závěrům. Ukazuje se, že rybí tuk může zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice, ale s několika výhradami. The Guardian zveřejnil výsledky nové studie s odkazem na časopis BMJ Medicine.
Aby zjistil, jak omega-3 ovlivňuje kardiovaskulární zdraví, tým výzkumníků v Číně, USA, Spojeném království a Dánsku sledoval stav více než 400 000 účastníků v Biobank UK po dobu 12 let.
Studie zjistila, že u osob bez diagnózy kardiovaskulárního onemocnění na začátku období sledování zvýšilo pravidelné užívání doplňků stravy s rybím olejem riziko rozvoje fibrilace síní o 13 % a zvýšilo riziko mrtvice o 5 %.
U pacientů, u kterých bylo před studií diagnostikováno kardiovaskulární onemocnění, však doplňky s rybím olejem měly opačný účinek: riziko progrese fibrilace síní v srdeční infarkt se snížilo o 15 % a riziko rozvoje smrtelného srdečního selhání se snížilo o 9 %. .
Takže podle výzkumu mohou doplňky s rybím olejem zvýšit riziko rozvoje srdečních onemocnění nebo mrtvice, ale mohou snížit riziko pro ty, kteří již tyto nemoci mají.
Studie také poznamenala, že přínosy a rizika užívání doplňků omega-3 byly „nerovnoměrné“. Pravděpodobnost infarktu, mrtvice nebo srdečního selhání u zdravých pacientů byla tedy o 6 % vyšší u žen a nekuřáků.
Vědci zaznamenali pozitivní účinek na starší dospělé a muže s existujícím srdečním onemocněním. Měli o 11 % a 7 % nižší riziko přechodu z dobrého zdraví do smrti.
Stojí za zmínku, že provedený výzkum je svou povahou pozorovací a neposkytuje odpovědi na příčinné faktory. Neexistovaly žádné informace o dávkování nebo složení doplňků s rybím olejem.
„Doplňky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, nejsou náhradou zdravé stravy a spíše než se zaměřovat na jednotlivé živiny, je důležité dívat se na svůj jídelníček jako celek, abyste snížili svá rizika,“ řekla. Tracy Parkersenior odborník na výživu v British Heart Foundation.
Zdůraznila, že při prevenci srdečních a oběhových onemocnění a infarktů byste neměli spoléhat na doplňky stravy s rybím olejem.
„Tradiční středomořská strava opakovaně prokázala, že snižuje riziko srdečního infarktu nebo mrtvice. To zahrnuje více ryb – bílých a tučných – a méně červeného masa, stejně jako dostatek ovoce a zeleniny, fazolí, čočky, ořechů, semen a celozrnných výrobků,“ poznamenal odborník.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter