Jmenované ryby, konzumace, která prodlužuje délku života

Ilustrační foto

Konzumace malých ryb, jako jsou sardinky, snižuje celkové riziko předčasného úmrtí a zejména riziko smrtelné rakoviny. Zdá se, že přínosy jsou ještě dalekosáhlejší než konzumace ryb obecně.

Nová studie zahrnující odborníky z Nagoya University Graduate School of Medicine v Japonsku zkoumala souvislost mezi spotřebou malých ryb a úmrtností ze všech příčin a specifických příčin. Výsledky byly publikovány v časopise Public Health Nutrition.

V Japonsku je běžná pravidelná konzumace malých ryb, jako je chňapal bílý, huňáček severní, podustva japonská a malé sušené sardinky. Tyto ryby se často konzumují celé, včetně hlavy, kostí a orgánů, vysvětluje tým. Tyto rybí složky jsou známé tím, že jsou bohaté na mikroživiny, jako je vápník a vitamín A.

„Předchozí studie prokázaly ochranné účinky konzumace ryb na zdraví, včetně rizika úmrtnosti. Existuje však jen několik studií, které zkoumaly zdravotní účinky konzumace malých celých ryb,“ říká autor studie Dr. Chinatsu Kasahara.

Aby tým zaplnil tuto znalostní mezeru, studoval celkem 80 802 účastníků ve věku 35 až 69 let. Na začátku studie byli požádáni, aby vyplnili dotazník o frekvenci jídla, aby vědci mohli určit, jak často účastníci konzumovali malé ryby.

Během průměrné doby lékařského sledování devíti let zemřelo celkem 2482 účastníků. Asi 60 procent těchto úmrtí bylo způsobeno rakovinou.

Z toho mají prospěch především ženy

Odborníci zjistili, že ženy, které pravidelně konzumovaly malé ryby, měly výrazně nižší celkovou úmrtnost a úmrtnost na rakovinu. K výraznému snížení celkové úmrtnosti a také úmrtnosti na rakovinu stačilo jíst malé ryby jednou až třikrát do měsíce.

Podle vědců to naznačuje, že konzumace malých ryb jako součásti každodenní stravy může být jednoduchou, ale vysoce účinnou strategií ke snížení rizika úmrtí u žen.

Riziko úmrtnosti ze všech příčin a úmrtnosti na rakovinu u mužů vykazovalo podobný trend jako u žen, ale nebylo to statisticky významné, dodali vědci.

Důvody pro nedostatek významu u mužů jsou nejasné. Tým má podezření, že roli mohlo hrát méně mužů nebo jiné faktory.

Výhody malých ryb

„Malé ryby snadno sní každý a lze je jíst celé, včetně hlavy, kostí a orgánů. Živiny a fyziologicky aktivní látky, které se nacházejí pouze v malých rybách, mohou pomoci udržet zdraví,“ dodává doktor Kasahara.

Studie zdůrazňuje zdravotní přínosy stravy, která zahrnuje malé ryby, a přestože se zaměřila pouze na Japonce, výsledky se pravděpodobně vztahují i ​​na jiné národnosti.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika