Banány jsou celoročním ovocem, které miluje mnoho Čechů. Může být těžké odolat nákupu trsu lákavých žlutých banánů. Často se však stává, že ovoce začne černat dřív, než ho stihneme sníst. Zde se hodí znát jednoduchou metodu, která zachová čerstvost a barvu ovoce až dva týdny. co mám dělat?
Průměrný člověk sní asi 5,5 kilogramu banánů ročně. Mnoho lidí si těchto plodů cení pro jejich sladkost a pro rychlé zahnání hladu. Banány mají také mnoho prospěšných vlastností: upravují krevní tlak, posilují nervový systém, podporují látkovou výměnu a čistí tělo od toxinů. Banány by se však měly sníst dříve, než přezrají. Naštěstí nemusíte příliš spěchat, pokud víte, jak zrání zpomalit.
Způsob, jak udržet banány čerstvé po dlouhou dobu?
Pokud se bojíte, že kupované ovoce zhnědne, než ho budete moci sníst, máme dobrou zprávu. Obyčejná voda pomůže udržet ovoce čerstvé. Nasypte do nádoby a banány v ní nechte tak, aby byl hrot trsu ponořený ve vodě. Ovoce bude dále zrát, ale vydrží čerstvé až dva týdny a jeho dužina bude pevná. Voda by měla být studená, postupujte stejně jako u řezaných květin. Pokud máte po ruce potravinářskou fólii, můžete místo vkládání banánů do vody zabalit konce do alobalu, který je navíc udrží déle čerstvé. Je však lepší nekupovat tyto plody předem, protože dozrávají velmi rychle.
Měly by se banány před jídlem umýt?
Mnoho lidí věří, že banány není třeba před konzumací omývat, protože jsou ve slupce. Odborníci však zdůrazňují, že ovoce přinesené z obchodu je nutné mýt bez ohledu na to, zda je jíme se slupkou nebo bez ní. Banány se k nám vozí z daleka, a aby cestu přežily, jsou vydatně postříkány zdraví škodlivými pesticidy a fungicidy. I když jen málo z nich pronikne do dužiny ovoce, protože slupka je velmi silná, když se jí dotknete, pesticidy zůstanou na vašich rukou. Proto je můžete nevědomky přenést do úst. Proto je nejlepší trs banánů poté, co si je přinesete z obchodu, důkladně omýt. Nejprve byste je měli umýt vodou a octem a poté jedlou sodou. Střídavě používané kyselé a alkalické roztoky si účinně poradí se všemi chemikáliemi.
Co dělat s přezrálými banány?
Přezrálé hnědé banány mohou vypadat nechutně, ale stále si zachovávají mnoho ze svých nutričních a zdravotních výhod. Proto by bylo hloupé je vyhodit. V kuchyni z nich lze připravit smoothie, domácí pečivo nebo zmrzlinu. Také takové banány mohou sloužit jako náplň do všech druhů palačinek a palačinek nebo se mohou stát přísadou do džemu.
Pokud se ani v této podobě nedokážete přimět ke konzumaci přezrálých plodů, použijte je jako hnojivo pro zahradní a hrnkové rostliny. To bude mít pozitivní vliv na zakořenění a kvetení plodiny. Banány vhozené do kompostu jej obohatí o mnoho cenných rostlinných živin.
Již dříve Telegraf.news napsal, že většině moderních lidí není třeba říkat o výhodách určitých produktů. Málokdo však ví, jak je využít ke svému největšímu užitku. Mnoho lidí se zbavuje slupek některých druhů ovoce nebo připravuje jídlo tak, aby se většina vitamínů a cenných prvků jednoduše spálila. Jaké chyby se dělají nejčastěji a jak získat větší užitek z vašich oblíbených produktů?
Jak se vám líbí novinky?