Losos a kapusta jsou na seznamu. Koláž: UNIAN
Zdraví mozku jistě závisí na vaší celkové stravě. Potřebujeme jíst různé výživné potraviny, které obsahují mnoho různých živin, poznamenala nutriční specialistka Sarah Berry z Londýna, píše Telegraph.
Nedávná studie publikovaná v časopise Nature Mental Health to potvrdila a ukázala, že pokud jde o zdraví mozku, nic nepřekoná vyváženou stravu.
„Lidé, kteří jedli vyváženější stravu, měli lepší fluidní inteligenci, rychlost zpracování, paměť a výkonné funkce,“ řekl autor studie Dr. Wei Cheng.
Nicméně, jak poznamenal odborník na výživu Berry: „Některá jídla mají magické přísady, které mohou skutečně pomoci našemu mozku.“ Například:
Losos. Bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce a imunitního systému a také pro zdraví mozku. Jedna studie zjistila, že doplňky omega-3 bojují proti příznakům deprese a mohou jí také pomoci předcházet.
Ořechy a semínka. Jsou zdrojem živin a obsahují polyfenoly, které ovlivňují zdraví mozku. Vlašské ořechy jsou obzvláště dobré, říkají odborníci. Studie z roku 2020 zjistila, že konzumace vlašských ořechů vede ke zlepšení paměti a mozkových funkcí.
Zelí. Bohaté na živiny a vlákninu, které byly spojeny se zpomalením kognitivního poklesu.
Káva. Podporuje také kognitivní funkce mozku, poznamenal odborník na výživu Gabriela Pávová. Studie z ledna 2024 zjistila, že dva až tři šálky kávy nebo čaje denně snižují riziko demence o 28 %.
Zelený čaj. Obsahuje L-theanin, který může zlepšit kvalitu našeho spánku, navodit klid stimulací serotoninu, uklidnit úzkost a zvýšit úroveň štěstí.
Celozrnné výrobky. Vědci zjistili míru poklesu kognitivních funkcí a paměti u těch, kteří pravidelně jedí celá zrna.
Extra panenský olivový olej. Bohaté na polyfenoly, které jsou prospěšné pro zdraví mozku. Podle studie z Harvard School of Public Health stačí vypití pouhé půl lžičky olivového oleje denně ke snížení rizika úmrtí na demenci o 28 %.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter