Ilustrační foto
Srdeční onemocnění zůstávají celosvětově hlavní příčinou úmrtí a mnoho rizikových faktorů přímo souvisí s volbou životního stylu, zejména stravy.
Odborníci poznamenali, že strava může významně ovlivnit zdraví srdce tím, že řídí krevní tlak, hladinu cholesterolu a celkový zánět v těle, píše Shefinds. Díky informovanému výběru potravin mohou lidé snížit riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a zlepšit kvalitu svého života.
Jak stárnete, nutriční potřeby vašeho těla se mění a jíst zdravou stravu se stává důležitější. Jíst správné potraviny může pomoci zabránit tvorbě plaku ve vašich tepnách, snížit pravděpodobnost infarktu a zlepšit krevní oběh. Vyvážená strava bohatá na základní živiny navíc udržuje zdravou váhu, zvyšuje hladinu energie a zlepšuje duševní pohodu.
Mastné ryby
Losos, makrela a sardinky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, zejména tyto tuky snižují zánět, zlepšují funkci krevních cév a mohou snižovat krevní tlak a hladinu triglyceridů (typ tuku spojený s rizikem srdečních onemocnění). Jak řekla výživová poradkyně Krutika NanavatiKonzumace tučných ryb několikrát týdně může výrazně zlepšit zdraví srdce.
Luštěniny
Luštěniny, včetně čočky, fazolí a cizrny, jsou zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. „Vláknina pomáhá snižovat špatný cholesterol a rostlinné bílkoviny mohou být zdravou alternativou živočišných bílkovin,“ řekl odborník na výživu.
Tmavá čokoláda
Může to být dobré pro srdce. Nanavati zdůraznil, že hořká čokoláda obsahuje flavanoly, typ antioxidantu, který „může zlepšit funkci krevních cév a potenciálně snížit krevní tlak“. Kvůli obsahu cukru však radila střídmost. „Vybírejte hořkou čokoládu s obsahem kakaa 70 % nebo vyšším, abyste získali maximální výhody a zároveň udrželi příjem cukru pod kontrolou,“ doporučila.
„Pravidelně zařazujte tyto zdravé možnosti pro srdce spolu s chudými zdroji bílkovin, jako jsou ryby, drůbež a nízkotučné mléčné výrobky,“ řekla.
Je také důležité omezit příjem zpracovaných potravin, nasycených a trans-tuků, přidaných cukrů a nadměrného příjmu soli, protože tyto přispívají k rizikovým faktorům srdečních onemocnění.
Zahrnutí tučných ryb, luštěnin a hořké čokolády do vaší každodenní stravy Pamatujte, že konzistence a vyváženost jsou životně důležité, a proto si tato jídla dopřejte jako součást kompletní a výživné stravy.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter