Pět oblíbených potravin, které mohou zničit váš mozek

freepik.com

Mozek je nejhladovější orgán těla, spotřebovává velké množství celkové energie. Ze svého jídelníčku byste měli vyloučit potraviny, které mohou mozku pouze ublížit.

Informovala o tom RBC-Ukraine s odkazem na facebookovou stránku odborníka na výživu Anastasia Goloborodko.

Cukrové nápoje

Patří sem ovocné džusy, čerstvé džusy, sycené sladké nápoje, energetické nápoje, sportovní nápoje a jogurtové nápoje s přísadami.

Směs glukózy a fruktózy způsobuje riziko srdečních problémů (vysoký cholesterol a arteriální dysfunkce), metabolických surových (prediabetes), je příčinou hlavního problému obezity, ztučnění jater, hromadění kyseliny močové.

Problémy, které mohou nastat s mozkem, zahrnují zhoršení funkcí prostorové paměti a akumulace – neurozánět hipokampu.

„Mozek jsou vaše signály a instinkty, vaše vitalita – od tlukotu vašeho srdce po nádech a výdech plic, všechny orgány v těle jsou podřízeny mozku,“ píše se ve zprávě.

Rafinované sacharidy

Rafinované sacharidy jsou cukr a vysoce zpracované obiloviny, jako je bílá mouka, bílá rýže, instantní ovesné vločky, kukuřičné nudle a rohlíky.

Tyto druhy sacharidů mají vysoký glykemický index. V důsledku toho je tělo rychle tráví, což způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi a inzulínu.

Navíc mají vysokou glykemickou zátěž. To odráží, jak moc jídlo zvyšuje hladinu cukru v krvi v závislosti na velikosti porce.

I pouhé jedno jídlo s vysokou glykemickou náloží zhoršuje paměť u dětí i dospělých. Tento účinek na paměť může být způsoben zánětem hipokampu, části mozku, která ovlivňuje aspekty paměti, stejně jako reakce na signály hladu a sytosti.

Zánět je považován za rizikový faktor pro degenerativní onemocnění mozku, včetně Alzheimerovy choroby a demence.

Super zpracované sacharidy skutečně působí na mozek. Existují studie, které ukazují, že děti ve věku 6-7 let, které jedly stravu s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, měly také nižší skóre neverbální inteligence.

Mezi zdravé sacharidy s nízkým GI patří zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky.

Trans tuky

Jakýkoli rafinovaný hydrogenovaný olej samostatně a jako součást balených potravin (slané snacky, chipsy, smažené rychlé občerstvení, smažená jídla, instantní popcorn, balené sladkosti, pečivo s margarínem, trvanlivé mléčné výrobky a konzervy s rafinovaným olejem) je nejlépe minimalizovat ve stravě.

Rafinované oleje lze také zařadit mezi trans tuky – odborně nazývané trans izomery. Zejména je molekulárně modifikován

rafinovaný

hydrogenovaný

vybělené

deodorizované tuky

K deodorizaci dochází při vysokých teplotách – 200 – 240 C, ve vakuu a dlouhodobě. Dochází k dlouhodobé oxidaci oleje, je nutné odstranit těkavé složky jako jsou volné mastné kyseliny a fosfolipidy.

Při vystavení vysokým teplotám se malé množství dobrých nenasycených mastných kyselin – linolenová, linolová – přemění na izomery transmastných kyselin, ve skutečnosti se jedná o transmastné kyseliny.

Lidé, kteří konzumují vyšší množství trans-tuků, mívají zvýšené riziko Alzheimerovy choroby, zhoršenou paměť, rozpoznávání, snížený objem mozku a snížené kognitivní funkce.

Strava s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin může pomoci chránit před kognitivním poklesem.

Omega-3 zvyšuje sekreci protizánětlivých sloučenin v mozku a má ochranný účinek, zejména u starších lidí. Místo chipsů je lepší zvolit sledě, šproty, oříšky, semínka (dýňová, konopná), len a chia.

Vysoce zpracované potraviny

Patří sem chipsy, sladkosti, instantní nudle, popcorn do mikrovlnné trouby, omáčky z obchodu a hotová jídla. Uzeniny, klobásy a balené dezerty.

Zvýšený tuk v okolí orgánů, viscerální tuk, je spojen s poškozením mozkové tkáně, a to i v raných stádiích metabolického syndromu.

Strava s vysokým obsahem nemocných složek vede ke snížení úrovně metabolismu cukrů v mozku a úbytku mozkové tkáně. Tyto faktory jsou považovány za markery Alzheimerovy choroby.

Potraviny s vysokým obsahem zpracovaného tuku a cukru vedou ke zhoršenému učení a negativním změnám v plasticitě mozku.

Jedním ze způsobů, jak zpracované potraviny negativně ovlivňují mozek, je snížení produkce molekuly zvané neurotrofní faktor odvozený z mozku.

Aspart

Aspartam je umělé sladidlo, které se používá v mnoha výrobcích bez cukru.

Lidé se často obracejí na sladidla, když se snaží zhubnout nebo se vyhnout cukru kvůli inzulínové rezistenci, cukrovce nebo jiným metabolickým poruchám.

Aspartam, nejběžnější náhrada, se nachází v mnoha komerčních produktech.

Takový produkt je stále považován za bezpečné sladidlo, pokud lidé konzumují přibližně 40-50 mg na kg hmotnosti. Ne více než 3000-3400 mg denně.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika