Zapomeňte na ně: jaké potraviny by se neměly jíst po 50 letech

freepik.com

Jak lidé stárnou, všechny druhy nemocí se zhoršují. Po 50 letech proto nemůžete konzumovat ve velkém množství některé potraviny, které jste si dříve mohli dovolit.

Informovala o tom RBC-Ukraine s odvoláním na web Huffpost.

Grapefruit

Jak stárnete, vaše nutriční potřeby se začnou měnit. Při neustálých změnách těla a zdraví je těžké vědět, jak se správně stravovat v různých fázích života.

Zejména grapefruity by měly být s přibývajícím věkem konzumovány opatrně. Pro ty, kteří užívají léky, může s nimi grapefruit negativně interagovat.

Odborník na výživu Sarah Hormachi řekl, že grapefruit a grapefruitová šťáva interferují se statiny, které se používají ke snížení cholesterolu. Sloučenina v grapefruitu zvaná furanokumariny soutěží s enzymem v játrech, který se používá k metabolizaci statinů.

Přesné množství grapefruitu, které je nebezpečné jíst, závisí na několika faktorech. Obecně platí, že jeden celý grapefruit nebo sklenice grapefruitové šťávy stačí k negativní interakci s určitými typy léků.

Kromě toho může grapefruit také negativně interagovat s léky na ředění krve, jako je warfarin. To může způsobit vyšší hladiny léku v těle, což zvyšuje riziko nežádoucích účinků nebo toxicity.

Statiny a léky na ředění krve nejsou jedinými typy léků, se kterými může grapefruit negativně interagovat. Výzkum naznačuje, že grapefruit může interferovat s některými léky na krevní tlak.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K

Pozor byste si měli dávat nejen na grapefruity, ale také na potraviny s vysokým obsahem vitamínu K. Patří mezi ně kapusta, špenát a listová zelenina, která může být nebezpečná, pokud jí sníte příliš mnoho při užívání některých léků.

Potraviny bohaté na vitamín K mohou narušovat účinnost léků na ředění krve, jako je warfarin. Vitamin K podporuje srážení krve, působí proti účinku warfarinu na ředění krve.

Nejdůležitější věcí, kterou je třeba pamatovat při užívání vitaminu K a některých léků, je stálost dávkování. Například denní doporučení pro muže a ženy starší 19 let je 120 a 90 mcg.

Jaké potraviny jsou škodlivé pro starší lidi?

Jak stárnete, schopnost vašeho těla trávit alkohol se může dramaticky změnit. Snižuje se funkce jater, což má za následek zpomalení metabolismu alkoholu.

To může způsobit, že alkohol zůstane v těle déle se silnějšími a dlouhodobějšími účinky. Snížená produkce enzymů zapojených do metabolismu alkoholu může vystavit starší dospělé vyššímu riziku toxicity alkoholu.

Měli byste také omezit konzumaci zpracovaných potravin, jako jsou rychlé občerstvení, hotová jídla, balené svačiny a slazené nápoje.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika