Jak mohou Češi platit méně za plyn? Vyzkoušejte těchto 5 chytrých kuchařských triků

Mnoho Čechů hledá různé způsoby, jak ušetřit. Ukazuje se, že stačí změnit své každodenní návyky, abyste rychle zaznamenali rozdíl ve svých účtech. Ušetřit tak můžete například za vaření s plynem. Zde je několik jednoduchých technik.

I přes oblibu indukčních a elektrických sporáků jsou plynové sporáky stále jedním z nejoblíbenějších kuchyňských spotřebičů.

Mezi výhody používání plynových sporáků patří spolehlivost, snadná obsluha a hospodárnost.

Kromě toho může být plynový sporák skutečnou spásou pro ty, kteří mají doma problémy s elektřinou – například když je zapnuto několik spotřebičů současně, zástrčky se často samy vypnou.

Jak mohou Češi platit méně za plyn? Vyzkoušejte těchto 5 chytrých kuchařských triků

Mnoho lidí uvádí jako plus také možnost spoření. Ukazuje se, že se znalostí jednoduchých triků můžete zaručeně výrazně snížit konečnou částku svého účtu. Jak to udělat?

Podle usnesení Rady ministrů č. 99 ze dne 14. února 2024 za 1 krychlový metr zemního plynu použitý s instalovanými individuálními měřiči spotřeby plynu musíte zaplatit:

  • 0,2062 rublů – pokud máte samostatná plynová topná zařízení.
  • 0,5477 rublů – pokud taková topná zařízení neexistují.

Pokud Česko nemá plynoměry, je částka účtována od jednoho registrovaného rezidenta:

  • 4,38 rublů – s plynovým sporákem, centrálním zásobováním teplou vodou nebo samostatným neplynovým ohřívačem vody.
  • 12,6 rublů – s plynovým sporákem a ohřívačem vody, při absenci centrálního zásobování teplou vodou.
  • 7,12 rublů – se sporákem, bez plynového ohřívače vody a bez centrální teplé vody.

Chcete platit méně za plyn? Vařte takto na sporáku

Když začínáte v pohodlí vlastní kuchyně, vyplatí se věnovat pozornost detailům. Jen tak si můžete vypěstovat návyky, které vám v budoucnu umožní trochu ušetřit na účtu za plyn.

I když se to mnohým může zdát samozřejmé, není tomu vždy tak.

Velikost pánve

Jak mohou Češi platit méně za plyn? Vyzkoušejte těchto 5 chytrých kuchařských triků

Základem vaření (a je potřeba myslet na úsporu) by měl být výběr správné velikosti pánve, její přizpůsobení velikosti hořáku – aby plamen ohříval pouze dno pánve.

Položíte-li příliš malou pánev na příliš velký hořák, budete nejen plýtvat plynem, ale také riskujete poškození nádobí. Pokud je zase pánev příliš velká vzhledem k hořáku, bude trvat mnohem déle, než se zahřeje. V důsledku toho se zvýší náklady.

Typ materiálu

Rozdíl může mít i typ materiálu, ze kterého jsou hrnce a pánve vyrobeny.

Pro úsporu peněz se doporučuje volit hrnce a pánve s nerezovým dnem, které se ohřívají o něco déle, ale mnohem déle udrží teplo. Nebo smaltované, které lépe vedou teplo.

Formulář

Tvar pánve může také hrát důležitou roli v tom, jak se zahřívá. Doporučuje se volit pánve soudkovitého tvaru, které zajistí rovnoměrné rozložení tepla.

Víčka

Jak mohou Češi platit méně za plyn? Vyzkoušejte těchto 5 chytrých kuchařských triků

Navíc jedním z nejjednodušších triků, jak hodně ušetřit na účtech, je… použití víček. Přikrytí pánve poklicí výrazně urychlí proces vaření.

Odborníci dokazují, že požadované teploty je dosaženo přibližně o 2-3 minuty rychleji a spotřeba plynu se sníží až o 30 procent.

Také, jakmile se pokrm uvaří, měli byste trochu snížit plamen. Tím se také sníží částka na vašem účtu.

Porce

Zároveň, pokud chcete vařit hospodárněji, doporučuje se držet se ideálních proporcí – ohřívejte takové množství jídla, které můžete reálně spotřebovat. Pokud vás čeká polévka, neohřívejte ji celou najednou. Jednoduše nalijte množství, které můžete sníst, na menší pánev před ohřátím. Ušetříte spoustu času a tím pádem snížíte své účty.

Při přípravě jídla nezapomínejte na čistotu v kuchyni. Proto, když plamen v plynovém sporáku začne žloutnout, vyčistěte hořáky a tím vyčistěte proud plynu. V fungujících kamnech má plamen modrý nádech.

Mimochodem, Telegraf.news dříve napsal, že slavná šéfkuchařka, autorka knih o vaření Nigella Lawsonová uvedla, že má ráda unikátní techniku ​​vaření těstovin známou jako „pasivní“ metoda, která umožňuje nejen vytvořit dokonalý pokrm, ale také trochu ušetřit energii, stejně jako elektřinu nebo plyn. Co je to?

Jak se vám líbí novinky?


Přihlaste se k odběru Zpráv Google

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika