Kladivo na maso je doplněk, který je přítomen v kuchyni většiny Čechů. Tento jednoduchý nástroj může být navržen různými způsoby, ale nejčastěji má několik funkčních stran: hrotovitý, žebrovaný a plochý. Naprostá většina se však uchýlí k použití pouze jedné strany ve tvaru hrotu. K čemu jsou ty ostatní?
Princip fungování kladiva na maso není tak složitý. Jeho úkolem je rozložit vlákna obsažená v mase a změkčit ho ještě před vařením. Nejčastěji se takové kladivo používá k přípravě masových kotlet a steaků.
Konstrukce paličky na maso se obvykle skládá z rukojeti a hlavy. Na druhém prvku je umístěn povlak zodpovědný za štípání masa.
Stojí za zmínku, že drtivá většina kladiv má více funkčních stran, které lze použít různými způsoby. Téměř každý je však omezen na používání pouze jednoho.
Proč je na kladivu plochá a žebrovaná strana?
Síťovina popř ostnatý strana se používá k vaření masa na vepřové kotlety nebo krájení hovězí svíčkové. Pokud je na druhé straně kladiva žebrovaný straně, můžete ji použít k dalšímu zkřehnutí masa a rozbití vláken.
Použití žebrované strany při přípravě kotlet vytváří v mase mnoho trhlin. To umožňuje marinádě nebo koření proniknout hlouběji do jeho struktury a učinit ji jemnější a šťavnatější. Drážkovaná struktura kladiva navíc pomáhá lépe přilnout k masu a neklouzat po jeho povrchu. Žebrovaná strana je ideální pro lámání vepřové krkovičky a tužšího hovězího masa.
Pokud má vaše kladivo na maso byt straně, pak ji můžete použít na drůbež (krocan, kuře). Plochá strana zabrání tomu, aby se měkké maso rozpadalo a bylo plné děr. Plochou stranu navíc můžete použít k drcení česneku, ořechů nebo bramborové kaše.
Jak udržet vaše kladivo a kuchyň při vaření čisté?
Jedním z častých problémů při výrobě kotlet je vzhled nečistot jak na kladivu, tak na povrchu, na který ho tlučete. Naštěstí se tomuto problému snadno vyhnete tím, že při tepání použijete jednorázový sáček nebo potravinářskou fólii.
Tento jednoduchý hack udrží vaše nádobí čisté a vaše maso se nebude tolik rozpadat, když na něj narazíte.
Dalším užitečným trikem, který sníží množství hluku produkovaného při vaření, je použití kuchyňské utěrky, nebo ještě lépe několika utěrek. Několikrát je přeložte a položte pod prkénko, na kterém budete maso naklepávat. Díky tomu budou nárazy méně hlasité a deska stolu bude chráněna před poškrábáním.
Již dříve Telegraf.news napsal, že se na TikToku objevilo video se skrytou funkcí mikrovln, o které se dozvědělo mnoho uživatelů. Video s tímto nálezem nasbíralo milion zhlédnutí, desítky tisíc lajků a stovky komentářů. Mnoho lidí se hned běželo podívat, zda takovou funkci mají.
Jak se vám líbí novinky?