Proč dávat cukr blízko sýra? Tento life hack má na TikTok 2,2 milionu zhlédnutí

Sýr je jedním z nejoblíbenějších produktů mezi Čechy (nejen) díky své rozmanitosti chutí a textur. Málokdo však ví, že do bloku sýra byste měli vždy přidat kostku (nebo lžíci) cukru. Tento způsob ocenili uživatelé TikTok – video s ním nasbíralo 2,2 milionu zhlédnutí, desítky tisíc lajků, tisíce uložení a stovky komentářů.

„Proč jsem se to dozvěděl až ve 43 letech?“ zeptal se autor videa, který do sýra neustále přidává cukr. za co?

Všechno je to o skladování. Podle uživatele, pokud sýr skladujete v sáčku, rychle zplesniví. Je lepší dát produkt do nádoby a kostku cukru s ním.

„Cukr vytáhne přebytečnou vlhkost,“ poznamenal autor. Kvůli tomu se sýr v lednici kazí.

Life hack si oblíbilo 28 tisíc uživatelů TikTok. A v komentářích někteří navrhovali vlastní způsoby, jak sýr déle uchovat. Na pečení ho zabalte například do pečícího papíru. Nebo nakrájejte na malé kousky a dejte do mrazáku a vyndejte podle potřeby.

Někdo navrhl, abyste si koupili tolik sýra, kolik můžete sníst za 2-3 dny.

Jak správně uchovávat sýry v lednici?

Proč dávat cukr blízko sýra? Tento life hack má na TikTok 2,2 milionu zhlédnutí

Připomeňme, že pouze správné skladování sýru zajistí zachování chuti a vůně získané během doby zrání. Na co si dát pozor při vkládání kostek nebo plátků sýra do lednice?

Sýrové výrobky, stejně jako jakýkoli jiný potravinářský výrobek, mají určitou dobu trvanlivosti a po otevření původního obalu by se neměly skladovat příliš dlouho, uvedli výrobci mléčných výrobků Stara mleczarnia.

  • teplota;
  • vlhkost.

Skladovací teplota sýra

Sýry mají rády mírný chlad, ale ne studený. Ideální skladovací teplota pro většinu sýrů je mezi 2 a 6 stupni.

Čerstvé sýry, například mozzarellu, dejte do nejchladnější části lednice, tedy úplně dole. Tvrdé nebo polotvrdé sýry, jako je čedar, ementál nebo parmazán, preferují mírně „teplejší“ prostředí – umístěte je na horní police chladničky.

Stojí za to vědět, že sýr pohlcuje pachy z okolí. Doporučuje se je chránit potravinovou fólií nebo skladovat v nádobě na uskladnění sýrů.

Příliš vysoké teploty mohou urychlit růst bakterií, zatímco příliš nízké teploty mohou ovlivnit texturu a chuť sýra.

Proč dávat cukr blízko sýra? Tento life hack má na TikTok 2,2 milionu zhlédnutí

Vlhkost během skladování sýra

Při skladování některých druhů sýrů může být důležitá vlhkost. Modré nebo smetanové sýry vyžadují vlhkost, aby si zachovaly svou charakteristickou strukturu a chuť. Opravdový milovník sýrů by si měl pořídit speciální nádobu s řízenou vlhkostí.

Pro správné skladování sýra se hodí i pergamenový papír nebo fólie. Tato ochrana umožňuje sýru volně dýchat a zároveň poskytuje ochranu před vlivy prostředí a pronikáním chutí do lednice. Vyvarujte se však nadměrné vlhkosti, která může podpořit vznik plísní.

Co naznačuje, že se sýr pokazil?

Proč dávat cukr blízko sýra? Tento life hack má na TikTok 2,2 milionu zhlédnutí

Jakékoli změny ve vzhledu nebo vůni sýra mohou naznačovat zkažení. Pokud se na bílém sýru objeví žlutá skvrna nebo na žlutém sýru nazelenalé nebo modré skvrny, znamená to, že se sýr pokazil. Pokazit se může i modrý sýr.

Stojí za to vědět, že nakrájený sýr lze skladovat asi 4 dny a nakrájený sýr lze skladovat asi 2 týdny.

Pamatujte také, že se sýra nesmíte dotýkat špinavýma rukama a nekrájet ho nožem, který se dříve používal pro jiné produkty. Takové působení způsobuje přenos bakterií do sýra a urychluje jeho kažení. Každý druh sýra může mít specifické požadavky na skladování.

Telegraf.news dříve napsal, že sýr lze zmrazit. Ale je třeba pamatovat na některá důležitá pravidla. V opačném případě může dojít k nepříjemným následkům jak u produktu, tak u vás. Hovoříme o tzv. žlutém sýru polotvrdých a tvrdých odrůd. Například ať je krémový nebo Poshekhonsky. Ale zmínili jsme další, jen trochu.

Jak se vám líbí novinky?


Přihlaste se k odběru Zpráv Google

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika