Sociální sítě včetně TikToku se staly platformou pro distribuci nejen zábavního obsahu, ale i různých life hacků, užitečných i velmi pochybných. Nebezpečné mohou být zejména rady o určování poživatelnosti a toxicity hub, jejichž sběr je mezi Čechy (nejen) v srpnu a září velmi oblíbený. Například jeden z nich může podle odborníků vést k otravě a dokonce smrti.
Téměř každý rok se na TikToku objevují videa, kde lidé testují toxicitu lesních produktů pomocí cibule. Uživatelé tvrdí, že pokud při vaření hub zmodrá nebo zešedne, měla by se celá pánev vyhodit. A pokud se tedy barva nezmění, jsou všechny houby vhodné ke konzumaci. Vše však není tak jednoduché.
Dokonce i v komentářích pod jedním z těchto videí lidé poznamenali, že „muchomůrky nemění barvu cibule, to je špatný a nesprávný způsob kontroly“.
„Tři naše děti jedly houby. Lékaři v současnosti bojují o život. Nekróza jater. S houbami opatrně,“ svěřila se žena.
⬇ Článek pokračuje po anketě ⬇
„Neexistují houby, které byste nemohli jíst. Prostě některé se dají sníst jednou za život!“ — poznamenal jiný uživatel filozoficky.
„Cibule ne vždy zmodrá,“ napsal další člověk a autor videa se překvapeně zeptal: „Tak jak?“
„Stálo to několik lidí život“
Ve skutečnosti tuto lidovou metodu používaly naše babičky. Podle odborníků ale může vést k otravě a dokonce smrti.
Guzel Biktimirova, docentka katedry anesteziologie a resuscitace Bashkir Medical University (Rusko), tedy nazvala metodu stanovení toxicity hub pomocí cibule „absolutní lež“. Tvrdí, že „tato mylná představa stála životy několika lidí.“
Cibule podle Biktimirové mění barvu kvůli struktuře hub.
„To znamená, že pokud patří do nějakých tříd, pak v zásadě způsobují takovou reakci, řekněme, jód reaguje se škrobem. To neznamená toxicitu, ale určitou strukturu houbového proteinu,“ vysvětlila.
A dodala, že jed v houbách nelze určit „podle barvy, chuti nebo vůně“.
Specialisté z portálu DachaDecor také vysvětlili, že „barevné změny [луковицы] se vyskytuje v důsledku přítomnosti speciálního enzymu zvaného tyrosináza v plodnicích“ a „takový enzym je obsažen v některých jedlých i jedovatých druzích“.
Kromě toho byl tento life hack testován také ostatními uživateli na TikToku přidáním cibule k muchovníku a russule. Nezmodrala, ale zůstala bílá.
Jak se neotrávit houbami?
Podle hygienické a epidemiologické služby českého regionu Gomel každý rok se začátkem houbařské sezóny specialisté registrují případ otravy houbami. Mezi hlavní důvody jmenovali E
- neschopnost rozpoznat jedlé a jedovaté houby;
- porušení technologie jejich přípravy, podmínek skladování čerstvých hub a pravidel jejich kulinářského zpracování.
Abyste se vyhnuli otravě houbami, měli byste dodržovat důležitá pravidla, poznamenali odborníci:
- nejezte ani syrové, ani vařené houby, o kterých si nejste jisti, že jsou jedlé;
- sbírejte pouze ty houby, které dobře znáte;
- nesbírejte houby podél silnic, železnic nebo ve městě;
- Při identifikaci hub a určení jejich poživatelnosti se nespoléhejte na ilustrované průvodce;
- nevěřte běžnému mýtu, že houby jsou jedlé, pokud je pozře hmyz, plži, červi atd.;
- neochutnat syrové houby;
- nekrmte houbami děti;
- nekupujte houby od náhodných lidí.
Je také třeba připomenout, že „i jedlé houby se mohou stát nepoživatelnými a toxickými, pokud jsou nesprávně připraveny a skladovány“.
„Čerstvé houby nemůžete skladovat déle než jeden den, a to ani v lednici, a solené a nakládané houby déle než rok,“ zdůraznila hygienická a epidemiologická služba.
Příznaky otravy houbami
Hygienická a epidemiologická služba regionu Gomel také jmenovala charakteristické příznaky otravy houbami. Nejdříve (1,5-2 hodiny po konzumaci):
- nevolnost;
- zvracení;
- průjem.
„Na otravu muchomůrkou lze ale podezřívat pouze 8–18 hodin poté, co jste tuto houbu snědli, zaměnit ji za žampiony nebo rusuly“.
Pokud se po konzumaci hub objeví příznaky otravy, okamžitě vyhledejte lékaře.
Mezitím webová stránka českého ministerstva zdravotnictví říká, že „nemoc zpravidla začíná náhle, 3–12 hodin po konzumaci hub“. Klinický obraz v počátečních fázích:
- ostrá bolest v břiše;
- nekontrolovatelné zvracení;
- průjem;
- slabost;
- bolest hlavy;
- V budoucnu se mohou objevit křeče a halucinace.
Jak v lese rozeznat falešné houby od skutečných?
Telegraf dříve napsal, že české lesy jsou plné hub, které nelze vždy rozeznat od jejich nepoživatelných protějšků. Některé z nich, pokud nejsou jedovaté, mohou zkazit všechny nasbírané houby, pokud se s nimi dostanou do pánve. Běloruský houbař se na TikToku podělil o to, jakými znaky lze rozlišit falešnou hříbku od skutečné.
Ale podle jakých znaků můžete rozlišovat mezi nepravými hřiby a liškami.
Jak se vám líbí novinky?