Mnoho spotřebitelů zeleniny je skladuje v lednici. Je to skutečně jeden z nejjednodušších a nejdostupnějších způsobů, jak udržet potraviny dlouho čerstvé. Na rozdíl od toho, co si mnoho lidí myslí, však toto místo není pro rajčata vůbec vhodné. Kde je tedy uložit, aby si déle zachovaly chuť a čerstvost?
Bez ohledu na to, zda rajčata pěstujete sami nebo je kupujete na trhu nebo v obchodě, musíte je pamatovat na správné skladování. Zajištěním správných skladovacích podmínek pro rajčata nejen zachováte jejich chuť, ale také budete moci chránit produkt před rychlým zkažením.
Mnoho Čechů instinktivně dává rajčata do lednice, což zdaleka není nejlepší řešení.
Proč nelze rajčata dát do lednice?
⬇ Článek pokračuje po anketě ⬇
Mnoho zeleniny je potřeba skladovat v lednici, ale to neplatí pro rajčata. Jistě jste sami mohli pozorovat, že rajčata z lednice rychle plesniví a ztrácejí chuť, stávají se „sklovitými“. Tato okolnost se může zdát jako nehoda nebo známka nepříliš kvalitního produktu, ale ve skutečnosti je to všechno o speciálním enzymu, který je obsažen v rajčatech.
Špatně reaguje na chlad, způsobuje destrukci buněčných membrán a mění plody na kašovitou a moučnou hmotu.
Skladování rajčat v sáčku kvalitu rajčat dále zhoršuje. Umístěním zeleniny pro ni vytváříte nejhorší podmínky, protože blokujete volné proudění vzduchu, což přispěje k tvorbě vlhkosti (a v důsledku toho k plísním).
Jak správně skladovat rajčata?
Bez ohledu na to, zda si koupíte zralé nebo nezralé rajče, mělo by být skladováno při pokojové teplotě.
Aby rajčata nepřezrála a nezměkla, chraňte je před ostrým slunečním zářením.
Dobrým řešením je umístit zeleninu na zastíněné místo na pracovní desce, například do proutěných nebo keramických košů s otvory. Rajčatům tak zajistíte volný přístup vzduchu a budou se snadno dostávat ven.
Co dělat s přezrálými rajčaty?
Ti, kdo pěstují rajčata na zahradě, se často potýkají s problémem jejich přezrávání. Často se ukáže, že úroda je tak bohatá, že se nedá rychle spotřebovat a plody změknou a nejsou vhodné do salátů.
V tomto případě z nich můžete vyrobit kečup nebo rajčatový dresink a také je použít na výrobu pizzy.
Pokud si uvědomíte, že v brzké době nebudete moci jíst zeleninu, můžete ji zmrazit, než změkne. Ano, mražená rajčata nebudou chutnat tak dobře jako čerstvá, ale můžete je s úspěchem použít na pizzu, pečené kotlety a další pokrmy.
Pokud nestíháte sníst všechna svá poslední rajčata ze zahrádky, než se změní na kaši, máme pro vás dobrou zprávu: můžete je zamrazit. Jak zmrazit rajčata?
- Začněte blanšírováním celých rajčat tak, že je povaříte 30 sekund, abyste odstranili slupky.
- Nakrájejte je na kroužky a položte na tác pokrytý potravinářskou fólií (aby se zelenina nepřilepila na prkénko), poté je dejte do mrazáku. Když jsou rajčata zmrazená a ztuhlá, vložte je do sáčků vhodných do mrazáku a poznamenejte si datum skladování.
- Zmrazená rajčata lze skladovat v mrazáku až 12 měsíců (jakkoli déle a ztratí chuť).
Již dříve Telegraf.news napsal, že během okurkové sezóny si mnoho Čechů raději udělá zásoby této zeleniny pro budoucí použití a uloží ji na dlouhou dobu do lednice. V tomto případě je však často nutné zaznamenat jejich rychlé chřadnutí a chátrání. Uživatelka TikTok se podělila o metodu, kterou našla na internetu pro skladování okurek v lednici, po které zůstávají čerstvé i po několika týdnech. co mám dělat?
Jak se vám líbí novinky?