Pečicí fólie je atribut, který je přítomen v kuchyni každé hospodyňky. Někteří kuchaři si mohli všimnout odlišné struktury fólie na obou stranách. Na internetu můžete najít mnoho článků o tom, jak někteří kuchaři používají strany alobalu nesprávně. Je v tom opravdu rozdíl? Zde je návod, jak odborníci na tuto otázku odpověděli.
Alobal našel široké využití v kuchyni a stal se jednoduchým a cenově dostupným způsobem rychlého pečení pokrmů v troubě. Jídlo se buď jednoduše zabalí do alobalu a upeče, nebo se použije jako poklička na žáruvzdorný pokrm.
Existuje názor, že každá strana fólie má jinou funkčnost a vede k jinému konečnému výsledku. Řekneme vám, jestli je tam opravdu rozdíl.
Na kterou stranu byste měli nádobu při pečení zabalit?
Pokud zadáte do Googlu dotaz, jakou stranu při pečení použít, první odkaz vás upozorní, že správný způsob je zabalit misku lesklou stranou dovnitř.
To se prý vysvětluje specifičností matných a lesklých stran fólie. Lesklý má reflexní efekt a podle toho by měl přispívat k rychlejšímu vaření, protože bude odrážet teplo. Ale je tomu skutečně tak?
Pro začátek je vhodné pochopit, že různé strany potravinářské fólie nejsou záměrně vytvářeny výrobci. Je výsledkem výrobního procesu při výrobě produktu.
Faktem je, že pro válcování hliníku na tloušťku potřebnou pro potravinářskou fólii (cca 0,01 mm) je nutné protáhnout válcovací stolicí dva role hliníkového pásu současně. Tento proces se nazývá „zdvojení“.
Strana, která přišla do kontaktu s válečky z leštěné oceli, se leskne. Druhá strana, kde se obě vrstvy fólie dotýkají, je matná.
„Myšlenka, že rozdíl ve stranách fólie zlepšuje vaření, je prostě marketingový trik výrobců fólií, kteří by ji nedokázali udělat lesklou (nebo matnou) na obou stranách, i kdyby chtěli,“ řekl výrobní inženýr společnosti výrobní společnost na válcování fólií Davy International Penny Allison.
Jeden z oblíbených výrobců fólií, Reynold’s Kitchen, přiznal, že nezáleží na tom, kterou stranu fólie při vaření používáte.
„Je naprosto v pořádku umístit jídlo na obě strany, takže se můžete rozhodnout, zda dáváte přednost lesklé nebo matné straně směrem ven. Je to prostě výsledek výrobního procesu. Vlastnosti fólie jsou stejné, bez ohledu na to, kterou stranu použijete,“ ujistila společnost.
Autor kanálu YouTube „A Little Bit About Science“ hovořil v jedné ze svých epizod o tom, jak fungují různé strany fólie. Podle něj jedna studie provedená vědci zachytila nepatrný rozdíl mezi oběma stranami ve prospěch větší odrazivosti matné strany. V otázkách domácího použití potravinářské fólie však nebude rozdíl v použití fólie.
Jediný případ, kdy na dvou stranách hliníkové fólie skutečně záleží, je nepřilnavá fólie. Stojí za to se ujistit, že tuto stranu používáte k zamýšlenému účelu. Zpravidla zde musíte rozložit produkty na matnou stranu. Výrobci jej většinou označují jako nepřilnavý.
Kdy byste neměli používat hliníkovou fólii?
Stojí za to vědět, že pro některé způsoby vaření a potraviny nemusí být potravinová fólie tou nejlepší volbou.
Vyvarujte se například používání hliníkové fólie na obalování nasoleného masa. V tomto případě může hliník reagovat s potravinami, které obsahují hodně soli, a vytvářet na potravinách krystaly chloridu hlinitého, které mohou potravině dodat hořkou chuť.
Také se nedoporučuje používat fólii na vyložení plechu při pečení cukroví. Spodní část pečiva se upeče rychleji než zbytek.
Použití hliníkové fólie pro zakrytí nebo uchování zbytků jídla taky to není dobrý nápad. Neposkytne vzduchotěsné těsnění pro ochranu potravin.
A to se samozřejmě vyplatí připomínat Nepoužívejte fólii na potraviny určené k ohřevu v mikrovlnné troubě. To může vést k poškození a poruše zařízení.
Telegraf.news dříve napsal, že pergamenový papír, voskový papír, mrazicí papír a hliníkovou fólii má dnes k dispozici téměř každá hospodyňka. Ale někdy, jak ukazuje praxe, dochází ke zmatkům: někteří lidé se mylně domnívají, že stačí vystačit s jednou nebo dvěma z těchto nominací a použít je pro každou příležitost. To je ale špatně a navíc i škodlivé.
Jak se vám líbí novinky?