Je možné zhubnout s hořčíkem: lékaři byli ohromeni odpovědí

Unsplash.com

Hořčík je čtvrtým nejrozšířenějším minerálem v lidském těle. Lékaři jsou přesvědčeni, že pokud je správně zařazen do vašeho jídelníčku, může posílit vaše úsilí o snížení nadváhy, píše TSN.

Dá se s hořčíkem zhubnout?

I když je stále zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistila přímá souvislost mezi příjmem hořčíku a úbytkem hmotnosti, je známo, že hořčík ovlivňuje určité tělesné procesy, které se podílejí na jeho kontrole:

Podílí se na výrobě energie a metabolismu – hořčík je důležitou složkou při výrobě energie. Hraje klíčovou roli v metabolismu adenosintrifosfátu (ATP), hlavní molekuly pro ukládání a přenos energie v buňkách. Aby se ATP stal aktivním, musí se vázat na hořčík, aby vytvořil komplex.

Tento komplex pomáhá usnadnit několik metabolických procesů, včetně těch, které se podílejí na výrobě energie. V důsledku toho hořčík zlepšuje využití energie a pomáhá tělu efektivněji využívat a spalovat energii.

Hořčík může také pomoci při hubnutí tím, že ovlivňuje, jak střeva zpracovávají tuky z potravy. Když se hořčík váže s tuky, tvoří to, čemu se říká mýdla – sloučeniny, které tělo nemůže snadno absorbovat.

Tímto způsobem se tráví méně tuku a využívá se pro energii, což pomáhá snížit příjem kalorií a udržovat úbytek hmotnosti.

Reguluje hladinu cukru v krvi – Hořčík může podporovat hubnutí tím, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Výzkum ukázal, že hořčík pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje schopnost těla reagovat na inzulín.

Inzulin je hormon zodpovědný za přesun glukózy (cukru) z krve do buněk. Když buňky těla účinně reagují na inzulín, nazývá se to citlivost na inzulín.

Naopak, když tělo nereaguje na inzulín, což má za následek vysoké hladiny glukózy v krvi, stav se nazývá inzulínová rezistence.

Při inzulínové rezistenci tělo kompenzuje vysoké množství glukózy v krvi produkcí většího množství inzulínu. Zvýšená hladina inzulínu může vést ke zvýšenému ukládání tuku v těle.

Zvýšený příjem hořčíku může podpořit hubnutí zlepšením citlivosti na inzulín a snížením hladiny glukózy v krvi, předcházením inzulínové rezistence a hromaděním přebytečného tělesného tuku.

Snižuje zánět – Chronický (dlouhodobý) zánět je jedním z mechanismů přibývání na váze a obezity. Výzkum ukázal, že obezita je charakterizována stavem prodlouženého zánětu nízkého stupně způsobeného uvolňováním zánětlivých molekul z tukové tkáně. Jedním zánětlivým markerem, který je typicky zvýšený u obézních jedinců, je C-reaktivní protein (CRP).

Bylo prokázáno, že příjem a suplementace hořčíku snižuje chronický zánět spojený s obezitou. Výzkum naznačuje, že zvýšený příjem hořčíku může pomoci regulovat zánětlivé dráhy a snížit produkci zánětlivých molekul, zejména CRP.

Jak hořčík ovlivňuje chuť k jídlu?

Hořčík může pomoci omezit vaši chuť k jídlu. Některé důkazy naznačují, že hořčík stimuluje tenké střevo k uvolňování hormonu cholecystokininu (CCK). CCK je známá svou schopností potlačovat hlad a snižovat příjem potravy. Zvýšením hladiny CCK může hořčík podporovat pocity plnosti, zmírňovat přejídání a snižovat tělesnou hmotnost.

Podobně, pomoc hořčíku při regulaci hladiny cukru v krvi může pomoci snížit náhlé skoky a poklesy krevního cukru. Když je hladina cukru v krvi vyrovnaná, budete méně pravděpodobně pociťovat intenzivní hlad a chutě, což může vést k nadměrné konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru.

Výzkumy ukazují, že nedostatečný příjem hořčíku a nedostatek hořčíku může přispívat k rozvoji obezity. Konzumace potravin a doplňků bohatých na hořčík může pomoci snížit hladinu tělesného tuku a snížit riziko obezity.

Jak přidat hořčík do svého jídelníčku pro hubnutí

Denní příjem hořčíku je následující:

dospělý muž: 400-420 mg;

dospělá žena: 310–320 mg;

během těhotenství: 350-360 mg;

během laktace: 310–320 mg.

Hořčík můžete získat pitím vody obohacené minerály a širokou škálou zelené listové zeleniny, luštěnin, ořechů, semen a celozrnných výrobků. Tyto produkty jsou:

Dýňová semínka (28 g): 156 mg hořčíku;

Chia semínka (28 g): 111 mg;

Mandle (28 g): 80 mg;

Vařený špenát (1/2 šálku): 78 mg;

Kešu ořechy (28 g): 74 mg;

Sójové mléko (1 šálek): 61 mg;

Černé fazole (½ šálku): 60 mg;

Edamame (½ šálku): 50 mg;

Arašídové máslo (2 polévkové lžíce): 49 mg;

Brambory se slupkou (cca 100 g): 43 mg;

Hnědá rýže (½ šálku): 42 mg;

Jogurt (1 šálek): 42 mg.

I když je nejlepší získávat hořčík z potravinových zdrojů, doplňky hořčíku jsou k dispozici také v různých formách, aby zaplnily jakékoli nutriční mezery. Mezi různými typy je hořčík ve formě citrátu, aspartátu, laktátu a chloridu snadněji absorbován než síran a oxid hořečnatý.

Než přidáte jednu z těchto forem hořčíku do své suplementační skříňky, zkontrolujte štítek, abyste se ujistili, že dávka nepřekračuje bezpečný limit 350 mg. Vysoké dávky hořčíku jsou spojeny s vedlejšími účinky, jako je průjem, nevolnost a žaludeční křeče.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika