Proč zakrývat rajčata sádrou? Šéfkuchař prozradil tajemství, jak to ovlivňuje jejich šťavnatost

Chcete, aby se vám rajčata dlouho nekazila, ale zůstala šťavnatá a chutná? Slavný americký šéfkuchař prozradil tajný trik, který vám pomůže udržet je čerstvé o několik dní déle. Potřebujete pouze malý kousek náplasti.

Rajčata patří k zelenině, která se celkem rychle kazí a musíme je vyhodit.

Mnoho odborníků tvrdí, že trvanlivost rajčat se v lednici neprodlužuje a skladovat je nejlépe na větraném místě, ve stínu, ale při teplotě blízké pokojové. Tam ale také zůstanou v dobrém stavu jen pár dní. Naštěstí existují netriviální, ale účinné způsoby, jak prodloužit životnost rajčat.

Rajčata se stopkami

Prvek, kterému je třeba věnovat pozornost, je stonek. Podle stopky poznáte, zda je kupované rajče pro začátek čerstvé. Pokud je stopka zelená a dobře připojená, pak je rajče s největší pravděpodobností docela čerstvé.

⬇ Článek pokračuje po anketě ⬇

Stonky by se neměly trhat a vyhazovat, uvádí potravinový portál Smakosze. Udržují rajčata čerstvá a pevná. Když odstraníte stonky, uvidíte odkrytý „pupek“ zeleniny. Tudy vystupuje vlhkost a vstupují mikroorganismy.

Proč zakrývat rajčata sádrou? Šéfkuchař prozradil tajemství, jak to ovlivňuje jejich šťavnatost

Jak prodloužit čerstvost rajčat pomocí náplasti?

Existuje však způsob, jak prodloužit životnost rajčat bez větví. Chcete-li to provést, musíte utěsnit stejný „pupek“. Tuto metodu objevil americký šéfkuchař J. Kenji López-Alt, když prováděl svůj experiment.

James Kenji Lopez-Alt je americký kuchař a spisovatel jídla. Jeho první kniha, The Food Lab: Improving Cooking with Science, se stala komerčním a kritickým úspěchem, dostala se na seznam bestsellerů New York Times a v roce 2016 vyhrála cenu James Beard Foundation Award za nejlepší kuchařku v obecném vaření. Kuchařka je pokračováním sloupku „The Food Lab“ od Lopez-Alta na blogu Serious Eats.

Lopez-Alt je známý tím, že při vaření používá vědeckou metodu k vylepšení populárních amerických receptů a vysvětlení vědy o vaření.

Proč zakrývat rajčata sádrou? Šéfkuchař prozradil tajemství, jak to ovlivňuje jejich šťavnatost

Kuchař tedy zalepil místo, kde se stopka přichytává k rajčeti, malým kouskem lepicí pásky (scotch tape), aby vlhkost neprošla výslednou bariérou a rajčata zůstala kyprá a šťavnatá. Podle něj provedl experiment s více než 30 rajčaty – a pokaždé zůstala čerstvá déle než ostatní.

James Kenji Lopez-Alt tak dokázal, že metoda utěsnění „pupek“ opravdu funguje.

Všimněte si, že při výrobě lepicí pásky se používá polypropylen, pěnový polyuretan a polyethylen. Proto připevňování lepicí pásky na rajčata nemusí být bezpečné.

Rajčatům by ale neměla ublížit náplast, kterou nalepíme na kůži a rány.

Jak nejlépe skladovat rajčata – s pupíkem nahoru nebo dolů?

Mimochodem, americký šéfkuchař provedl další experiment, aby rajčata vydržela déle čerstvá. Zvážil zeleninu a pak položil jednu část stonky nahoru a druhou stonky dolů.

V důsledku toho, řekl, rajčata skladovaná se stopkou dolů po dobu tří dnů ztratila 1 až 2 % své hmotnosti, zatímco rajčata skladovaná se stopkou nahoru ztratila až 7 %.

Proč zakrývat rajčata sádrou? Šéfkuchař prozradil tajemství, jak to ovlivňuje jejich šťavnatost vážně.com

„Stručně řečeno: odstraňte z rajčat stonky a uložte je pupkem dolů na plochý talíř. Pokud jsou velmi zralé a plánujete je sníst během jednoho nebo dvou dnů, skladujte je při pokojové teplotě. Pokud je plánujete sníst později v týdnu, uložte je do lednice a před podáváním je nechte vychladnout na pokojovou teplotu, radil odborník.

Tradiční způsoby skladování rajčat

Existují i ​​jiné způsoby skladování rajčat, které mnoho lidí používá a jsou s nimi spokojeni. Zde jsou některé z nich.

V pilinách

Tato metoda je vhodná, pokud jste sklidili nezralá rajčata a chcete, aby dozrála. Před uskladněním ovoce roztřiďte. Rajčata je lepší umístit do krabic v jedné řadě, nikoli do stohu, přičemž se ujistěte, že stopka směřuje nahoru. Poté přidejte vrstvu pilin a znovu položte rajčata.

Piliny absorbují přebytečnou vlhkost, což umožňuje skladovat rajčata nejen ve sklepě, ale také například na balkoně. Hlavní věc je zakrýt krabice, aby na plody nedopadaly sluneční paprsky.

Proč zakrývat rajčata sádrou? Šéfkuchař prozradil tajemství, jak to ovlivňuje jejich šťavnatost

V novinách (papír)

Každé rajče zabalte do novin nebo papíru. Umístěte rajčata do jedné nebo dvou řad tak, aby stonky směřovaly nahoru. Tato metoda je zvláště dobrá pro skladování nezralých rajčat, které mohou trvat až do novoročních svátků.

Nezapomeňte noviny pravidelně měnit, protože absorbují vlhkost. Tato metoda je vhodná pro byty, můžete dokonce umístit rajčata do kuchyně.

V hořčici

Tato metoda je vhodná i pro zralá rajčata. Použijte 2-3 litrové skleněné nádoby. Připravte suchý hořčičný prášek. Rajčata omyjeme a osušíme, je lepší je zbavit stopek. Umístěte je do sklenic ve vrstvách, každou vrstvu posypte hořčičným práškem a položte je papírovými listy. Sklenice uzavřete víčkem a skladujte na chladném místě mimo přímé sluneční světlo.

Zralá rajčata si mohou zachovat svůj chutný vzhled po několik měsíců.

Telegraf.news již dříve napsal, že rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, ze které se připravují všechny druhy omáček. Při hledání nápadů na perfektní přílohu s přídavkem čerstvých rajčat byste se neměli omezovat na recepty na rajčatový protlak nebo kečup. Existují úžasné kombinace, které dokážou uchvátit i ty nejskeptičtější gurmány. Řekneme vám, jak vyrobit rajčatovou omáčku s broskvemi a čokoládou. Tato neobvyklá omáčka promění jednoduché těstoviny v opravdu úžasné jídlo.

Jak se vám líbí novinky?


Přihlaste se k odběru Zpráv Google

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika