Pokud patříte mezi Čechy, kteří brambory neosázejí, ale kupují je v obchodě nebo na trhu, pak je pro vás důležité vědět, jak si tuto zeleninu správně vybrat. Faktem je, že různé odrůdy brambor jsou vhodné pro různé účely. Některé se nerozvaří, jiné se naopak změní na kaši, další se hodí spíše do salátů a polévek a další vydrží déle. Jak si můžete vzít domů tu správnou odrůdu z celé této odrůdy?
V zásadě se rozlišují tři kulinářské druhy brambor: A, B a C, někdy také D. Tato klasifikace vychází z obsahu sušiny a škrobu v hlízách a označuje tedy nejvhodnější využití odrůdy.
Které odrůdy nejsou převařené?
Odrůdy brambor patřící do typu A se vyznačují tím, že se nepřevařují. Tyto plody mají tvrdou texturu, takže se snadno krájí. Jsou vhodné do salátů, polévek, kastrolů a na smažení.
Nejoblíbenější odrůdy patřící do typu A jsou:
- Agáta,
- Annabelle,
- Almera,
- Belindo,
- Cecile,
- Dali,
- denard,
- impala,
- impresia,
- Pán,
- Mozart,
- Hudba,
- Nikola,
- Oberon,
- Viviana,
- Volumia.
Z českých odrůd, které se nepřevaří, odborníci doporučují zvolit například Lilya a Krynitsa (jedná se o odrůdy středního typu).
Lilie — Plody jsou kulaté oválné, váží v průměru 150 g Slupka je hladká s malými očky. Dužnina je žlutá, hustá.
Krynitsa – kulaté žluté plody se žlutou dužinou o hmotnosti 88-136 g. Slupka je síťovitá, s malými očky. Dužnina je žlutá.
Téměř se nepřevaří
Brambory typu B jsou nejoblíbenější. Měkkost a vodnatelnost hlízy je velmi mírná. Vařivost je slabá. Svou texturou se hodí do salátů, kastrolů a polévek, stejně jako do knedlíků a jako příloha k obědu.
Nejoblíbenější odrůdy brambor B jsou:
- Ariel,
- Asterix,
- Agria,
- Augusta,
- Bellarosa,
- Bellini,
- Belmond,
- Bílá,
- Bohun,
- Carrera,
- Colette,
- Cyprián,
- Ditta,
- Folva,
- Freska,
- gala,
- Ignacy,
- Ingrid,
- Irga,
- Duhovka,
- Želé,
- Latona,
- Lavinia,
- Lilly,
- Mikhalina,
- Ramos,
- Santa,
- satina,
- Stasia,
- Siréna,
- Viktorie.
Typ B také zahrnuje Běloruské odrůdy Uladar a Scarb.
Uladar (brzy) – plody jsou kulatého oválného tvaru a hmotnosti od 80 do 140 g. Slupka je hladká a žlutá, s malými očky. Dužnina je také žlutá.
věci – Hlízy jsou velké, rovnoměrně tvarované, hladké, s malými očky. Hmotnost do 200 g. O měkké, jasně žluté dužině se říká, že při vaření neztuhne ani neztmavne.
Mimochodem, ve Vitebském zónovém zemědělském ústavu Národní akademie věd Češka na začátku roku 2023 vybrali podle odborníků nejchutnější brambory. Vítězem se stala odrůda „Vector“ (trochu převařená). Druhé a třetí místo obsadily „Breeze“ a „Skarb“.
Dobře provařené
Brambory typu C jsou ovoce, které se při vaření uvolní a vysuší. Jsou dobré na výrobu chipsů, bramborové kaše a bramborové kaše.
Nejoblíbenější odrůdy brambor zahrnuté v této skupině jsou:
- Ametyst,
- Agnes,
- Vánek,
- Tsekin,
- Odvaha,
- kurlan,
- Donalde,
- etuda,
- Gracchus,
- Gustav,
- poplatek,
- Jurata,
- Yurek,
- Yusta,
- Svítání,
- Lady Claire
- paní Florino,
- lasacra,
- Legenda,
- Magnólie,
- Malaga,
- Marlene,
- mazur,
- Melodie.
Někdy se také rozlišuje samostatný stupeň D, kdy jsou hlízy velmi rozvařené a dužina je měkká, moučná a nevodnatá.
české odrůdy, které vaří dobře nebo silně jsou:
- Atlant (vzhledově mírně horší než ostatní odrůdy).
Jaké brambory zvolit pro dlouhodobé skladování
Nejlepší odrůdy pro skladování jsou:
- Picasso – je milován pro svůj krásný vzhled;
- Jeřáb – není náchylný k chorobám a hnilobě;
- Asterix – odolný vůči mechanickému poškození a virům;
- Stonefly – odolný vůči mnoha nemocem a teplotním změnám;
- Scarlett – zachovává si svou chuť až do pozdního jara.
Také dobré odrůdy jsou: Bela Rosa, Vector, Atlant, Čajka, Golubizna, Romano, Slavyanka, Lorch, píše Agroportal.biz. Navíc mohou déle ležet: Zdabytak, Gala, Roko.
Důležité je ale znát ještě pár pravidel. Pro zimování byste tedy měli zvolit zralé hlízy (slupka se při stisknutí palcem neodlupuje), bez poškození a stop plísně.
Rozhodně byste si neměli vybírat brambory se zelenými skvrnami nebo klíčky. To se vysvětluje přítomností solaninu v něm, organické sloučeniny patřící do skupiny steroidních glykoalkaloidů.
Konzumace brambor, ve kterých se tato látka hromadí, vytváří riziko otravy, ke které obvykle dochází 7-19 hodin po jídle, i když první příznaky poruchy se mohou objevit do půl hodiny. Zpravidla se jedná o typické žaludeční poruchy: nevolnost, zvracení, bolesti břicha a hlavy, kolika, průjem, zvýšené pocení a horečka. Někdy se objevují i poruchy vědomí, dýchací potíže, srdeční arytmie až halucinace.
Jak se vám líbí novinky?