freepik
Některé potraviny mohou narušovat vstřebávání léků. Takže účinek léku je snížen a nedává požadovaný účinek. Lékaři varují před konzumací takových potravin a léků současně.
Express o tom píše.
Grapefruit
Podle US Food and Drug Administration může grapefruit negativně interagovat s léky na Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu.
Také toto ovoce by neměl jíst člověk s vysokým cholesterolem, který užívá statiny.
Podle lékárníka Dima Kuatograpefruit inhibuje enzym, který je nezbytný pro metabolismus statinů. To znamená, že lék zůstává v krvi a hromadí se. To může zvýšit riziko nežádoucích účinků, jako je bolest svalů.
Grapefruit může také bránit účinnému působení blokátoru vápníkových kanálů (druh léků na krevní tlak).
Ovocné šťávy
Lidé užívající atenolol (lék na nepravidelný srdeční tep) nebo aliskiren (lék proti hypertenzi) by měli být opatrní s některými šťávami. Konzumace jablečného nebo pomerančového džusu může snížit hladinu drog v těle.
Vlašské ořechy
Pro ty, kteří trpí poruchou štítné žlázy a užívají levothyroxin, mohou vlašské ořechy snížit účinnost léku.
Kuato vysvětlil, že vlašské ořechy mohou narušovat vstřebávání levothyroxinu, takže mezi jídlem a užíváním léků by mělo uplynout několik hodin.
banány
Farmaceut Bethann Brown varuje před nežádoucími interakcemi mezi banány a ACE inhibitory.
Užívání inhibitorů krevního tlaku v kombinaci s potravinami bohatými na draslík, jako jsou banány, může mít negativní účinky. Vysoká hladina draslíku v těle může vést k srdeční arytmii.
Brown doporučuje mluvit se svým lékařem o potravinách, které můžete jíst při užívání léků.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter