Vědci vyvrátili oblíbený mýtus o alkoholu » Zprávy z Češka – nejnovější zprávy pro dnešek

Obrázek je pouze ilustrativní

Vědci zjistili, že metodika mnoha předchozích studií účinků alkoholu na zdraví je chybná. Podle jejich zjištění pití méně než dvou nápojů denně u žen a tří u mužů výrazně zvyšuje riziko různých zdravotních problémů, píše The New York Times.

Vědecké výzkumy po desetiletí naznačovaly, že umírněné pití alkoholu je pro zdraví většiny lidí lepší než nepít vůbec, a dokonce jim může pomoci žít déle. Nová analýza více než 40 let výzkumu ukazuje, že mnozí se mýlili a že opak je pravdou.

Z přehledu vyplynulo, že riziko předčasného úmrtí se u žen výrazně zvyšuje, pokud pijí 25 gramů alkoholu denně, což je méně než dva standardní koktejly obsahující 1,5 unce destilovaného lihu, dvě 12-uncová piva nebo dvě 5-uncové sklenice vína. . Rizika pro muže se výrazně zvyšují, pokud pijí 45 g alkoholu denně nebo něco málo přes tři nápoje.

Nová zpráva, která analyzovala více než 100 studií na téměř pěti milionech dospělých, nebyla vytvořena proto, aby vytvořila pokyny pro pití, ale aby napravila metodologické problémy, které sužovaly mnohé ze starších pozorovacích studií. Tyto zprávy trvale ukazují, že mírní pijáci méně pravděpodobně zemřou ze všech příčin, včetně těch, které nesouvisejí s užíváním alkoholu.

Většina z těchto studií byla pozorovací, což znamená, že mohly identifikovat vazby nebo asociace, ale mohly být zavádějící a neprokázaly příčinu a následek. Vědci uvedli, že dřívější studie nezjistily, že by lehcí až umírnění pijani měli mnoho dalších zdravých návyků a výhod a že abstinenty používané jako srovnávací skupina často zahrnovaly bývalé pijáky, kteří přestali s alkoholem poté, co se u nich objevily zdravotní problémy.

„Když srovnáte tuto nezdravou skupinu s těmi, kteří pijí i nadále, současní pijáci vypadají zdravěji a mají nižší úmrtnost,“ řekl jeden z autorů nové zprávy, vědec z Kanadského institutu pro výzkum užívání látek. Tim Stockwell.

Jakmile Dr. Stockwell a jeho kolegové opravili tyto a další chyby, řekl: „Podívejte se, odhadované zdravotní přínosy pití alkoholu dramaticky klesají a stávají se statisticky nevýznamnými.“

Dr. Stockwell říká, že srovnávání umírněných pijáků s nepijáky je z mnoha důvodů zavádějící. Lidé, kteří zcela abstinují od alkoholu, jsou v menšině a ti, kteří abstinují z nenáboženských důvodů, mají častěji chronické zdravotní problémy, handicapy nebo nižší příjmy.

Mírní pijáci bývají ve všech ohledech umírnění. Bývají bohatší, častěji cvičí a jedí zdravou stravu a méně často trpí nadváhou. Podle vědců mají dokonce lepší zuby.

„Mají spoustu věcí, které chrání jejich zdraví, které nemají nic společného s jejich pitím,“ řekl Dr. Stockwell.

Myšlenka, že mírné pití může být prospěšné, pochází z roku 1924, kdy byl biolog Johns Hopkins University Raymond Pearl publikoval graf s J-křivkou, přičemž spodní bod uprostřed představuje umírněné pijáky, kteří měli nejnižší míru úmrtnosti ze všech příčin.

Nejvyšší bod J představoval dobře známá rizika nadměrného pití, jako jsou onemocnění jater a dopravní nehody. Háček vlevo představoval abstinenty.

Víno, zejména červené víno, si v posledních desetiletích získalo pověst pro zdraví prospěšné látky poté, co se proslavilo vysokou koncentrací ochranného antioxidantu zvaného resveratrol, který se nachází také v borůvkách a brusinkách.

Ale hypotéza o umírněném pití se v průběhu let stala terčem stále větší kritiky, protože role alkoholového průmyslu ve financování výzkumu vyšla najevo a nový výzkum ukázal, že i mírná konzumace alkoholu, včetně červeného vína, může přispívat k rozvoji prsou, jícnu a jícnu. rakoviny hlavy a krku, vysoký krevní tlak a závažná srdeční arytmie nazývaná fibrilace síní.

Kanada v lednu vydala nové pokyny, které varují, že žádné množství alkoholu není zdravé, a vyzývá k co největšímu omezení spotřeby alkoholu. Nové pokyny vydané Kanadským centrem pro užívání látek a závislost byly výrazným odklonem od pokynů z roku 2011, které doporučovaly ženám omezit se na 10 standardních nápojů týdně a mužům 15. Kanadská agentura nyní uvádí, že vypijí dokonce dva standardní nápoje za týden. týdenní týden je spojen se zdravotními riziky a sedm a více porcí týdně s sebou nese vysokou míru rizika.

Současné dietní směrnice ve Spojených státech nejsou zdaleka tak přísné: Mužům se doporučuje omezit se na dva nebo méně nápojů denně a ženám na jeden nebo méně.

Ale směrnice týkající se pití vydané mnoha zdravotnickými organizacemi byly upraveny tak, aby obsahovaly prohlášení, že lidé by neměli pít alkohol za výslovným účelem zlepšení svého zdraví.

Toto varování zopakovala vědecká pracovnice Rady pro destilované lihoviny, ačkoli nesouhlasila se zjištěními nové zprávy.

Viceprezident pro vědu a zdraví, Rada destilovaných lihovin ve Spojených státech Amanda Bergerová řekl, že nová analýza stále „naznačuje, že ti, kteří pijí střídmě, žijí déle než ti, kteří nepijí,“ ale dodal: „Nikdo by neměl pít alkohol, aby využil potenciální zdravotní přínosy, a někteří lidé by neměli pít vůbec.“

Nová analýza však ukazuje, že ti, kteří pijí střídmě, nemají statisticky významnou výhodu v očekávané délce života ve srovnání s těmi, kteří celý život abstinují, tvrdí autoři studie.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika