Dýně je nejen chutný a zdravý produkt, ale také vynikající dekorativní prvek na podzim. Jako každá zelenina však i dýně podléhá rychlému hnilobě. Aby zůstala dlouho svěží, musíte dodržovat určitá pravidla. Jak to udělat, aby chutnalo ještě sladší?
Vyberte si správné ovoce
Je zřejmé, že pro dlouhodobé skladování musíte vybrat dýni bez poškození, řezů nebo měkkých míst – protože to může vést k urychlenému zhoršení.
Nejlepší je zelenina s pružnou slupkou a sytou barvou. Stonek musí být celý a suchý.
Vlhkost může také způsobit hnilobu dýně. Před uskladněním se ujistěte, že jsou plody suché.
V případě potřeby je otřete vlhkým hadříkem, ale nenamáčejte je ve vodě.
Při jaké teplotě by měla být dýně skladována?
Ideální teplota pro skladování je 10-13°C.
Ovoce nevystavujte přímému slunci ani extrémnímu teplu, mohlo by dojít k rychlejšímu zkažení.
Pokud máte spíž, sklep na zeleninu nebo chladný tmavý sklep, mohou to být skvělé úložné prostory. Ujistěte se, že místnost je dobře větraná a bez nadměrné vlhkosti.
Cirkulace vzduchu
Toto je neméně důležité pravidlo. Umístěte dýni na polici nebo do kartonové krabice, aby byla umožněna dobrá cirkulace vzduchu.
Neskladujte dýně v plastových sáčcích nebo vzduchotěsných nádobách, protože mohou zachytit vlhkost a způsobit plíseň.
Otočte dýni
Zeleninu byste také měli pokládat dnem vzhůru, aby stopka byla dole.
To proto, aby se dýně nezmáčkla a nevytvořila ploché místo, a aby dýně dozrávala rovnoměrně. Na vršku dýně se navíc nebude hromadit vlhkost, což zabrání hnilobě a plesnivění, píše Express.co.uk.
Uložení dýně dnem vzhůru také pomůže, aby chutnala sladší. Pokud dýně dostane příliš mnoho vzduchu, může ztvrdnout a zhořknout.
Proveďte kontrolu
Pravidelně kontrolujte své dýně, zda nevykazují známky hniloby. Pokud si všimnete měkkých míst, plísní nebo jiných známek znehodnocení, odstraňte postižená místa nebo zeleninu ihned použijte.
A dýně samozřejmě vydrží déle, pokud je nekrájíte nebo nevyřezáváte.
Otřete octem
A pokud se dýně nechystáte jíst a chcete, aby byla pouze ozdobou ulice, pak by bylo ideálním řešením zalít ovoce octem.
Nejen, že to zabije bakterie a zabrání plísním, ale také zabrání škůdcům a dalším divokým zvířatům, aby se dostali do blízkosti vašich dýní a zničili je.
Důležité! Tato metoda by se měla používat pouze pro dýně, které jsou venku, ne ty, které plánujete jíst.
Naplňte umyvadlo teplou vodou a jedním šálkem bílého octa. Poté do ní namočte dýni na deset minut z každé strany. Nezapomeňte obrousit všechny strany a poté nechat uschnout na vzduchu.
Dýni můžete potřít i vazelínou. Ovoce tak vydrží čerstvé po dobu jednoho až dvou měsíců.
Jak zmrazit dýni?
Navíc, když přijde sezóna dýní, jednou z hlavních otázek mnoha lidí je, zda je lze zmrazit? Rozhodně ano! Navíc to neovlivní jeho chuť a texturu. Jak to udělat správně?
Jak se vám líbí novinky?