Ilustrační foto
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a vedou se diskuse o jejím vlivu na lidské zdraví. Lékaři se shodují na tom, že káva může být prospěšná i s mírou. Různé druhy kávových nápojů však mohou mít na organismus různé účinky. Pojďme v článku na Rsute.ru zjistit, která káva je považována za škodlivější a která je zdravější.
Americano a espresso: zdravé možnosti
Podle výživového poradce Dana Hannesováčerná káva je nejzdravější, protože se skládá pouze z kávy a vody. Šálek americana nebo espressa po ránu může zlepšit paměť a koncentraci a také pomáhá v boji proti infekcím. Navíc tyto nápoje poskytují ochranu před ultrafialovým zářením.
Macchiato: malá dávka dobroty
Za docela zdravé se považuje i macchiato, což je espresso shot s kapkou dušeného mléka. Zatímco jeho přínosy se liší v závislosti na typu mléka, Hannes doporučuje pro maximální přínos používat rostlinné mléko, jako je sójové nebo mandlové.
Cappuccino: na jedné straně chutné, na druhé straně škodlivé
Cappuccino se skládá ze stejných dílů espressa, mléka a napařeného mléka. Tento nápoj může obsahovat nezdravé nasycené tuky a další kalorie. Pokud však zvolíte cappuccino s rostlinným mlékem, bude to zdravější alternativa.
Latte: měli byste být opatrní
Latté jsou typicky mléčné nápoje s přídavkem espressa. Podle Hannese jde o jeden z nejškodlivějších kávových nápojů. Vysoký obsah tuku a kalorií a neutralizace prospěšných antioxidantů kávy mléčnými bílkovinami činí latté méně zdravou volbou.
Dezertní nápoje: nejlépe se vyhnout
Moccaccina, Frappuccino a rafy jsou „tekuté dezerty“ obsahující velké množství cukru a mléčných přísad. Tyto nápoje nepřinášejí tělu prakticky žádný užitek a naopak mohou ublížit. Jejich konzumaci se doporučuje omezit, nebo ještě lépe se jim denně vyhýbat.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter