Barvy kolem nás ovlivňují naše nálady a dokonce i naši fyziologii. O to důležitější je vybrat si správnou barvu příborů. Psycholog vysvětlil, jaké pocity vyvolávají bílé talíře. Které jsou černé? A jaká barva je na nádobí nejlepší?
Výzkumník Edwin Babbitt, doktor psychologie, řekl, že barvy mohou stimulovat různé části autonomního nervového systému, který je zodpovědný za metabolismus a sekreci hormonů. Existuje také věda zvaná chromoterapie, která vysvětluje, jak barvy ovlivňují naše tělo a dokonce pomáhají bojovat s různými neduhy.
Chromoterapie – také metoda léčby a obnovy zdraví pomocí květin. Vychází z teorie, že různé barvy mohou ovlivnit fyzický a emocionální stav člověka. Chromoterapie využívá různé barvy světla nebo barevné filtry ke stimulaci specifických procesů v těle.
Například modrá může pomoci uklidnit nervový systém, zelená může zlepšit koncentraci a červená může stimulovat energii a aktivitu. Chromoterapii lze použít jako samostatnou léčbu nebo v kombinaci s jinými metodami, jako je masáž nebo aromaterapie.
Jak barva nádobí ovlivňuje chuť k jídlu?
Začněme čistě bílou. Tato barva stimuluje centrum hladu a snižuje dojem kalorií v pokrmech. To může být způsobeno tím, že bílá barva je spojena s lehkostí a zdravím. Takže při výběru bílých talířů na ně prostě musíme dát víc jídla, protože si toho tělo víc vyžádá.
A co černá? Má opačný účinek potlačení chuti k jídlu, protože je v přírodě vzácný a je spojován se zkaženým nebo spáleným jídlem. Tím se podvědomě „odrazujeme“ od jídla této barvy. S černou byste to však neměli přehánět, protože tato barva na vás může působit unaveně a přetíženě.
Jsou modré talíře nejlepší?
Edwin Babbitt však doporučuje zvolit blueware. To může pomoci zejména lidem, kteří mají problémy s přejídáním. Modrá barva působí uklidňujícím dojmem a účinně potlačuje chuť k jídlu. Stejně jako černá je to barva, která se v přírodě vyskytuje jen zřídka. Modrá je navíc spojena s něčím syntetickým.
Mimochodem, nejen bílé pokrmy zvyšují chuť k jídlu. Do skupiny chutných barev patří také červená, oranžová, žlutá a růžová. Všechny navozují dobrou náladu a také zvyšují chuť k jídlu.
Jak tyto barvy ovlivňují naše tělo? Oranžová zvyšuje přísun kyslíku do mozku a stimuluje duševní aktivitu, zatímco červená zrychluje dýchání a zvyšuje krevní tlak. Růžová je mimořádně zajímavá, protože zvyšuje pocit sladkosti podávaného pokrmu.
Proto se nedoporučuje podávat sladkosti na talířích této barvy – mohou se zdát příliš sladké. Žlutá stimuluje metabolismus a zlepšuje chuť citronových nápojů.
Telegraph dříve napsal, že při vaření v troubě poměrně často nastává problém, když se nádobí připálí a přilepí na pánev. To může být nejen frustrující, ale také ztráta času a produktů. Existuje však několik jednoduchých a účinných způsobů, jak se tomuto problému vyhnout. Podívejte se, jak vyrobit emulzi, která promění vaše běžné nádobí v prakticky nepřilnavé nádobí.
Jak se vám líbí novinky?