Jedním z nejlepších způsobů, jak jablka uchovat po dlouhou dobu (i na zimu), je sušení. Dělat to doma je ve skutečnosti jednoduché – jak v troubě, tak ve speciálním zařízení a dokonce i na baterii. Nesmíte však zapomenout na pár důležitých pravidel.
Jak připravit jablka na sušení?
Než začnete jablka sušit, musíte je správně připravit. Nezapomeňte si vybrat šťavnaté, zralé a čerstvé ovoce. Také se ujistěte, že nejsou žádné skvrny nebo známky hniloby.
Každé ovoce omyjte pod tekoucí vodou a poté důkladně osušte.
Mimochodem, jablka se nedoporučuje loupat, protože obsahují mnoho cenných vitamínů. Po zaschnutí ale slupka docela ztvrdne, takže pokud se tomu chcete vyhnout, je lepší se slupky ještě zbavit.
Dále musíte každé ovoce nakrájet na polovinu, abyste odstranili semena. Poté nakrájejte jablka na stejnoměrné plátky.
Můžete také trochu experimentovat s příchutěmi – přidejte do ovoce nějaké koření, jako je skořice, kardamom nebo zázvor.
Jak sušit jablka v troubě?
Asi nejoblíbenější a dlouhodobější metodou je sušení ovoce v troubě. Jak to udělat správně? Zde jsou pokyny:
- vyložte plech pečicím papírem (papírem na pečení);
- Plátky jablek položte na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly (jinak by se mohly slepit);
- Jablka sušte v troubě na 60 stupňů alespoň 3 hodiny.
Nezapomeňte také nastavit nastavení konvekce, pokud ji máte. Pokud ne, čas od času troubu otevřete, abyste se zbavili vodní páry.
Na jakou teplotu byste měli nastavit sušičku jablek?
Sušení jablek ve speciální sušičce je jednou z nejjednodušších a nejméně pracných metod.
Jednoduše umístěte kousky ovoce na speciální síta a poté zapněte zařízení na několik hodin (poté bude ovoce vystaveno teplému vzduchu).
Teplota pro sušení jablek by zpravidla neměla být příliš vysoká. To může mít za následek efekt podobný pečení. Proto je nejlepší nastavit zařízení na teplotu cca 50°C a jablka nechat 4-6 hodin v závislosti na tloušťce plátků.
Zároveň je nutné zajistit, aby ovoce nebylo příliš suché a nevypadalo jako tenké a příliš zhnědlé krekry.
Je možné sušit jablka na radiátoru?
Ovoce samozřejmě můžete sušit na radiátoru. Bude to trvat trochu déle, ale bude fungovat, pokud nemůžete použít jiné možnosti.
Položte jablka na alobal a poté na radiátor.
Je však třeba dávat pozor, aby plátky jablek nezapadly prachem (nejlépe je přikrýt utěrkou).
Jaké další možnosti existují?
Čtvrtá domácí metoda je vhodná pouze pro ty, kteří mají sporák. Po navlečení plátků na lano nad něj můžete zavěsit jablka.
Dílky můžete položit i na sluníčko, ale to je určitě nejnáročnější metoda a hodí se spíše do letních dnů. Ale říká se, že takto sušené ovoce bude nejchutnější.
Telegraph dříve psal o tom, jak sušit houby v troubě. Mnoho lidí zapomíná alespoň na 2 funkce.
Jak se vám líbí novinky?