facebook.com / Kontynent.Kyiv
Na Ukrajině je sádlo kultovním produktem a skutečným národním jídlem. Lidé jej konzumují v kteroukoli roční dobu. Ale stojí za to se o tento potravinový produkt „opřít“?
Na tuto otázku odpověděl rodinný lékař na svém Instagramu. Michail Tsyurak.
Jaké jsou výhody sádla?
Ukrajinci jedí sádlo odedávna. A z dobrého důvodu! Koneckonců, tento produkt obsahuje mnoho živin. Konkrétně mluvíme o:
vitamín A – dobrý pro zrak
vitamín D – pro zdravé kosti, zuby a svaly
vitamín E – pro zdravou pokožku
vitamín K – dobrý pro srdeční činnost
Tyto vitamíny příznivě působí na lidské zdraví a předcházejí mnoha nemocem, zejména kardiovaskulárním.
Výhody sádla však lze dosáhnout pouze při správné konzumaci.
„Sádlo stojí za ochutnání, ale musíte to dělat s mírou a moudře,“ poznamenává rodinný lékař.
Které sádlo je nejprospěšnější?
Ukrajinci obvykle konzumují sádlo v této podobě: solené, uzené, nakládané, vařené a smažené.
Podle lékařky je pro zdraví nejbezpečnější solené sádlo (hovězí maso na uzeniny na lidový způsob).
Faktem je, že při solení sádlo téměř neztrácí své prospěšné vlastnosti.
Co je nejškodlivější sádlo?
Tsyuryak poznamenává: uzené a smažené sádlo je nejvíce škodlivé pro lidské zdraví!
Zneužívání těchto typů tuku nevyhnutelně zvyšuje riziko pankreatitidy, cholecystitidy, žlučových kamenů, zvýšené hladiny cholesterolu v krvi a dalších onemocnění.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter