NTV
Odborníci na výživu často doporučují zařadit otruby do svého jídelníčku, abyste zhubnuli, ale ukazuje se, že tento produkt také řeší problém s vysokým cholesterolem.
Otruby pomáhají nejen zhubnout, ale také zlepšit zdraví. Proto by měly být zařazovány do vašeho jídelníčku co nejčastěji pro všechny bez výjimky.
Mluvil o tom odborník na výživu, doktor lékařských věd, profesor Alexej Kovalkov.
Otruby aktivně podporují odstraňování toxinů a cholesterolu z těla, říká odborník. Například tučné jídlo, jako je želé, se nejlépe kombinuje s otrubami. „Zachycují“ cholesterol na úrovni střev a odstraňují jej z těla. To platí i pro ostatní tučná jídla. Kdykoli během dne, když jíte řízky, smažené maso, želé a další pochutiny, přidejte si k svačině trochu otrub, radí Kovalkov.
Prospěšná je i kombinace otrub s dezerty. Například: pokud člověk snědl čokoládu s hrstí otrub, pak se vstřebávání sacharidů z dezertu sníží asi o 20 procent.
Kromě toho může vláknina v otrubách snížit hladinu glukózy v krvi.
Ideální množství otrub je 50 gramů denně. Ale je lepší začít s malou hrstí, jinak můžete vyvolat nepohodlí ve střevech, varoval odborník na výživu.
Při gastritidě, žaludečních vředech a střevní divertikulóze lze otruby zařadit do jídelníčku pouze po schválení lékařem.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter