Rozhodli jste se rozmrazit maso přes noc? Nezapomeňte na toto povinné pravidlo, abyste toho ráno nelitovali

Spořiví Češi často kupují maso pro budoucí použití a pak ho skladují v mrazáku. Je tu jen jeden problém – když se rozhodnete něco uvařit, bude to vyžadovat správný proces rozmrazování. Nejlepší je začít s tím večer. Je ale důležité nevynechat důležitý detail.

Maso je potřeba rozmrazovat postupně. A přestože je tento proces zdlouhavý, zabrání tomu, aby se v kousku vepřového nebo hovězího masa množily bakterie.

A hlavním pravidlem je, že maso můžete postupně rozmrazovat pouze v lednici. Než to uděláte, položte zmrazený kus na talíř nebo do misky. Jen tam bude správná teplota – ne příliš nízká ani příliš vysoká. Přes noc se maso zaručeně rozpustí a bude připraveno k jídlu.

Největší chybou by bylo nechat maso na kuchyňské lince (i když pokojové kočky nemusí souhlasit) nebo v teplé vodě. Vytvoříte tak ideální podmínky pro množení bakterií.

V této věci existují dokonce vědecké studie a doporučení seriózních oddělení. Odborníci z amerického ministerstva zemědělství tedy uvedli, že bezpečná teplota pro rozmrazování masa není vyšší než 4°C.

Dokážete to rychle?

Pokud najednou potřebujete mít velmi rychle po ruce kus čerstvého a rozmraženého masa, můžete udělat kompromis. Pokud se rychle rozmrazí, může trpět, což se projeví na jeho chuti a struktuře. Ale co můžete dělat?

Jednou z těchto bezpečných metod je rozmrazování v teplé vodě (ne horké). Maso ale musí být ve voděodolném obalu! Vodu vyměňujte každých 10 minut. Proces bude trvat hodinu až dvě v závislosti na velikosti kusu.

Ještě rychlejším způsobem je rozmrazování v mikrovlnné troubě. Bakterie zemřou pod vlivem kritické teploty, ale chuť budoucího pokrmu se zhorší a obsah živin v surovém produktu se sníží.

Může se mražené maso zkazit?

Telegraph dříve napsal, že odpověď na otázku, zda se může mražené maso zkazit, není zřejmá. Vše záleží na typu a velikosti kusu. Než ho dáte do mrazáku, je třeba pamatovat na pár pravidel. Jak dlouho může maso zůstat v mrazáku?

U mraženého masa je však častější problém. Bohužel se může stát, že když výrobek vyjmeme z mrazáku, zaznamenáme na něm alarmující změny. Světlé skvrny nejsou příliš atraktivní a mohou způsobit úzkost. Je se čeho bát? Je možné takové maso jíst?

Jak se vám líbí novinky?


Přihlaste se k odběru Zpráv Google

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika