flickr.com
Kvass je oblíbený letní nápoj mnoha Ukrajinců. Dobře uhasí žízeň a díky své rozmanitosti chutí zasytí i ty nejvybíravější gurmány. Je ale kvas zdraví prospěšný?
Odpověď na tuto otázku dal odborník na výživu Oksana Skitalinskaya na Facebooku.
Je kvas dobrý pro zdraví?
„Kvas je fermentovaný produkt a všichni jsme slyšeli, že fermentované pokrmy a nápoje jsou velmi, velmi zdravé Vědci zkoumají nejen vliv mikroorganismů na zdraví a dlouhověkost, ale také vliv některých bakterií na prevenci a léčbu. různé druhy rakoviny, autismus, obezita, kardiovaskulární onemocnění, při zlepšování funkce mozku, léčbě deprese a tak dále,“ píše lékař.
Dodává, že věci zašly dokonce tak daleko jako „inženýrství mikrobiomů“, kdy se pro cílené použití vyvíjejí mikroorganismy s určitými vlastnostmi.
„Kvas lze vyrobit z čehokoli: řepy, jablek, hrušek, lesních plodů, květů bezu je to klasický fermentovaný nápoj,“ poznamenává nutriční specialistka.
Jaké jsou výhody bezinkového kvasu?
„Obsahuje laktobacily, které zlepšují složení našich střevních mikroorganismů, v reakci na to tyto dobře živené mikroorganismy produkují prospěšné molekuly, které nás činí zdravějšími a omlazujícími, díky čemuž jsme lépe přizpůsobeni obtížnému životu se stresem a infekcemi,“ vysvětluje Skitalinskaya.
Květ černého bezu obsahuje kombinaci tří bioaktivních látek: kvercetin, kempferol, rutin, dále třísloviny a vitamín C.
„Kvercetin působí dekongestantně, antispasmodicky, antihistaminově (antialergicky), protizánětlivě, snižuje riziko vzniku a progrese rakoviny, zánětu v cévní stěně, zpomaluje proces stárnutí, působí antivirově (herpes). viry, parainfluenza, hepatitida atd.) A to je jen povrchní a stručné,“ říká lékař.
Rutin zlepšuje vlastnosti krve, snižuje adhezi formovaných prvků a tvorbu krevních sraženin.
„Kaempferol příznivě ovlivňuje činnost jaterních buněk, snižuje riziko rakoviny prsu a revmatoidní artritidy. Antikarcinogenní účinek se vysvětluje tím, že tyto látky aktivují detoxikaci v játrech a přispívají k inaktivaci mutagenů a karcinogenů. “ říká nutriční specialistka.
Skitalinskaya dodává, že obecně mají květy černého bezu mírný sedativní, analgetický a diuretický účinek. Jsou užitečné při kašli a chronických onemocněních ledvin.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter