Ilustrační foto
Australští vědci našli nový způsob, jak zbavit víno nepříjemných chutí vytvořených těkavými sloučeninami síry. Bylo navrženo přidat do nápoje materiály s nanočásticemi zlata.
Vědci zvolili zlaté nanočástice, protože kov se váže na určité molekuly síry. Tým nanesl na povrch neutrálního substrátu speciálně vyvinutý tenký plazmapolymerový povlak a poté k němu připojil nanočástice, píše Science.
Technologie byla testována na vzorcích červeného a bílého vína. Výsledkem bylo, že po 24 hodinách expozice bylo z nápoje odstraněno až 45 % volného sirovodíku spolu s dalšími nežádoucími látkami včetně methanthiolu.
„V zásadě se jedná o jednokrokový proces, kdy se chytrý povrch přidá přímo do vína a poté se po určité době odstraní,“ vysvětlil hlavní vědec z Australian Wine Research Institute. Agnieszka Mierczynska-Wasilieva.
Chemici se domnívají, že materiál s nanočásticemi zlata by mohl být použit v procesu výroby vína, stejně jako ve filtračních zařízeních, karafách a lahvích.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter