Obrázek je pouze ilustrativní
Podle nové studie vědců z Harvard Medical School (USA) pravidelná konzumace rostlinných potravin, jako jsou jablka a ostružiny, zabraňuje rozvoji svalové slabosti spojené se syndromem křehkosti. To je způsobeno vysokým obsahem flavonolu zvaného kvercetin v těchto produktech.
Ve studii byla použita data od 1700 lidí, jejichž zdraví, strava a životní styl byly sledovány po dobu 12 let. Na konci studie se u 13,2 % účastníků vyvinula křehkost a svalová slabost.
Studie ukázala, že zvýšení příjmu flavonolů o deset miligramů denně snížilo pravděpodobnost rozvoje svalové slabosti o 20 %.
„Lidé mohou snadno zkonzumovat deset miligramů flavonolů denně, protože takové množství živin se nachází v jednom středně velkém jablku,“ tvrdí vědci.
V budoucích studiích plánují vědci podrobněji studovat účinky flavonolů, včetně kvercetinu, na lidské tělo, aby mohli vyvinout dietní strategie, které mohou zabránit svalové slabosti a dalším zdravotním problémům, které se objevují ve stáří.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter