freepik.com
Drtivá většina produktů, které kupujeme, nejenže neprospívá, ale je i zdraví škodlivá. Pokud nejste připraveni se jich úplně vzdát, měli byste jejich používání alespoň omezit na minimum.
Odborník na zdravou výživu a fitness trenér mluví o tom, na které potraviny si dát pozor a proč. Jurij Popko na Instagramu.
Klobásy, párky a párky
Tyto produkty většinou neobsahují maso. Výrobci navíc do produktů často přidávají konzervanty, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, trans-tuky, cukr a mnoho dalšího.
„Výrobci uvádějí procento masa ve výrobku, ale jaká je kvalita masa Někdy se může stát, že se na uzené výrobky použije „tekutý kouř“, který je v civilizovaných zemích dlouho zakázán, protože je jedovatý. “ říká odborník.
Sériově vyráběné cukrovinky
Hlavními složkami těchto produktů jsou cukr a levný palmový olej. Nadbytek cukru v těle vede k zánětům a předčasnému stárnutí.
„A z těchto produktů se do těla dostává spousta prázdných kalorií a zbytečných tuků,“ vysvětluje Popko.
Sladká voda
Tyto nápoje obsahují velké množství cukru, jehož zneužívání může mít pro zdraví katastrofální následky.
„V podstatě je to jen cukr V 1 litru této sody je 22 lžic cukru,“ poznamenává trenér.
Chipsy a hranolky
Všechno smažené je silný karcinogen, který se z těla jen velmi obtížně odstraňuje, protože nedokáže rozkládat trans-tuky a může vést k rakovině.
„Proto musíte po každém hranolku, který uděláte, vyměnit olej,“ říká Popko.
Jogurty s náplní
Tyto jogurty navíc obsahují hodně cukru, což není vůbec zdravé. Je lepší zvolit klasickou verzi bez náplně nebo si jogurt připravit doma sami.
Majonéza
Mluvíme konkrétně o majonéze z obchodu. Průmyslové produkty často obsahují barviva, zvýrazňovače chuti, trans-tuky a mnohem více kalorií, které mohou vést k nadměrnému přibírání na váze.
Krabí tyčinky
„Myslím, že není žádným tajemstvím, že to nemá s kraby nic společného, jinak by stály několik tisíc hřiven za kilogram. Tyto produkty jsou založeny na rybách – většinou levné – je tam spousta rybího odpadu, konzervantů, dochucovadel a plniva,“ vysvětluje odborník.
Konzervy všeho druhu
Patří sem také oblíbený tuňák v konzervě, i když je to jedna z nejlepších voleb mezi tuňáky v konzervě, zejména ve vlastní šťávě.
„Pokud se přesto rozhodnete pro tuňáka, zvažte, kde přesně byl vyprodukován, protože tato ryba je schopná hromadit těžké kovy a toxické látky,“ poznamenává Popko.
Ovocné šťávy a čerstvé šťávy
Ve skutečnosti je v takových nápojích malé procento šťávy – vše ostatní je cukr a dochucovadla. A to, co považujeme za dužinu, je v lepším případě lis na jablka.
„Pokud jde o čerstvé džusy, je lepší jíst celé ovoce než samotnou šťávu bez vlákniny, jinak dostanete „koňskou“ dávku glukózy, která zase vyvolává prudké skoky v inzulínu,“ varuje odborník.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter