Sezóna pomerančů je nyní v plném proudu a mnoho obchodů je prodává za atraktivní ceny. Pokud tyto citrusové plody jíte často, vyplatí se slupku šetřit a nevyhazovat je do koše. Může se hodit neobvyklým, ale velmi užitečným způsobem.
Někdo používá pomerančové kůry jako vánoční ozdoby, někdo z nich vyrábí přírodní domácí vůně. Ne každý však ví, že skiny mají mnoho dalších využití, které primárně pomáhají řešit dva oblíbené problémy. Při úklidu se vám budou hodit.
Co dělat s pomerančovou kůrou?
Slupku je dobré nejprve vysušit. Můžete to udělat pomocí speciální sušičky, ale stejně dobře funguje trouba. Oddělte kůru na malé kousky, položte je na plech a vložte do trouby předehřáté na 110 stupňů Celsia na střední stupeň.
Nechte dvířka spotřebiče mírně pootevřená a slupky pravidelně otáčejte, aby se rovnoměrně oschly. Až se z nich odpaří všechna tekutina, rozdrťte kůru na prášek a spojte s jedlou sodou. Tato směs pomůže vyřešit dva běžné problémy.
Gazeta.pl
Jak směs používat?
Jedno domácí použití směsi jedlé sody a sušené pomerančové kůry je jako pohlcovač pachů. Smíchejte drcené slupky a jedlou sodu v malé misce a vložte ji do chladničky. Pokud má nepříjemný zápach, rozdíl zaznamenáte během několika hodin. Jedlá soda dokonale pohltí nepříjemné pachy a vůně pomerančové kůry naplní chladničku příjemnou citrusovou vůní.
Můžete také přidat trochu vody a pár kapek prostředku na mytí nádobí do práškové pomerančové kůry a jedlé sody. Můžete tak vytvořit spolehlivou čistící pastu, která voní a odstraňuje i odolné skvrny. Použijte jej k čištění připáleného nádobí a trouby. Vmasírujte do čištěného povrchu a nechte 20 minut působit. Po uplynutí této doby jej jednoduše omyjte hadříkem namočeným v teplé vodě.
A dříve Telegraph napsal, že na baterii lze umístit kůru z pomeranče nebo citronu.
Jak se vám líbí novinky?