Pixabay.com
Srpen je obdobím různých druhů zeleniny, kterých je na zahradách a v obchodech mnoho. Neobvyklá vedra, která v Česku panuje již více než týden, však mohou způsobit jedovaté plodiny. Běloruský chemik Sergej Besarab ve svém kanálu Telegram říká, která zelenina je při vysokých teplotách potenciálně nebezpečná.
Je to všechno o toxických terpenech, zejména cucurbitacinech. Jde o organické látky s hořkou chutí, které se mohou v zelenině objevit vlivem horkého počasí.
„Terpeny se mohou tvořit v rostlinách jak v důsledku tepelného stresu (reakce na sucho), tak v důsledku křížového opylení okrasnými rostlinami, u nichž tendence k tvorbě cucurbitacinů nebyla odstraněna selekcí,“ poznamenává Sergey Bessarab. — Myslím, že okurky na osobních pozemcích mohou začít chutnat hořce, není novinkou pro mnoho zapálených zahradníků. Ale pokud je hořkost snadno rozpoznatelná u okurek, pak u cuket, dýní a tykví je to obtížné. Pro tento jev existuje dokonce zvláštní název – „syndrom toxické dýně“, který lze v naší realitě parafrázovat jako „toxikóza cukety“.
Vědec poznamenává, že cucurbitaciny jsou chemicky stabilní a nejsou zničeny tepelným zpracováním a jsou buněčnými jedy.
— Podle mechanismu účinku se cucurbitaciny podobají účinku bramborového solaninu (toxická látka, která se nachází v hlízách zelených brambor. — Ed.). Stejně jako je solanin reakcí na poškození hlíz brambor, cucurbitacin je reakcí cukety na jakýkoli šok, poznamenává vědec. — Toxikologicky je působením cucurbitace na lidský organismus schopnost narušit dvojitou lipidovou vrstvu membrán při nejjednodušší aplikaci toxiny způsobují tvorbu pěny v buněčných membránách; Pokud je poškozena celistvost membrány, buňka odumře. Když se například takové tetraterpeny dostanou do střev a naruší se dvojitá lipidová vrstva membrány epiteliálních buněk, začnou se do krve dostávat makromolekuly čehokoli (včetně samotných terpenů), což otravu zhoršuje. Ve skutečnosti je zničena jedna z hlavních buněčných ochranných bariér těla. Proto není divu, že hlavními příznaky otravy cucurbitacinem jsou gastrointestinální projevy – zvracení, průjem, bolesti břicha.
Vědec poznamenává, že ani oříznutí slupky zcela neodstraní cucurbitaciny, protože jsou distribuovány v dužině. Před jídlem byste měli vyzkoušet kousek syrové dýně, cukety, tykve, okurky a melounu. A pokud je zelenina hořká, neměli byste ji jíst.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter