Ilustrační foto
Vědci z Nanjing Agricultural University (Čína) studovali účinky zeleného čaje a jeho funkčních složek na tělesnou hmotnost a regulaci střevní mikrobioty. Výsledky práce byly prezentovány v časopise Foods.
Autoři použili myší model: hlodavcům byla nasazena strava s vysokým obsahem tuku. V důsledku toho se u myší vyvinula obezita, která je spojena se změnami střevní mikroflóry, což přispívá k nárůstu hmotnosti. Zvířata byla poté vystavena složkám zeleného čaje: polyfenolům, kofeinu a L-theaninu, které mohou snížit vstřebávání kalorií.
Různé koncentrace čaje byly uvařeny s destilovanou vodou a testovány na celkový obsah výše uvedených látek pomocí spektrofotometrie a vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Tyto koncentráty byly poté podávány skupinám myší s nadváhou.
Výsledky ukázaly, že 4% extrakt ze zeleného čaje redukuje škodlivé střevní bakterie a zvyšuje počet prospěšných, což potenciálně pomáhá v boji proti obezitě.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter