Odborníci na výživu pojmenovali sušené ovoce pro zlepšení zdraví srdce » Zprávy z Češka – nejnovější zprávy pro dnešek

Ilustrační foto

Vědci z University of Pennsylvania zjistili, že každodenní konzumace sušených švestek může zlepšit kardiovaskulární zdraví mužů po 55 letech. Studie prezentovaná na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu (ASN).

Experimentu se účastnily ženy po menopauze a muži starší 55 let. U mužů dlouhodobá konzumace sušených švestek zvýšila hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, který pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol z cév. Měli také nižší hladiny C-reaktivního proteinu, biomarkeru zánětu, který je spojen s rozvojem aterosklerózy.

U starších žen neměla dlouhodobá konzumace sušených švestek žádné negativní účinky na různé metabolické ukazatele spojené s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, včetně celkového cholesterolu, celkových triglyceridů, hladiny glukózy nalačno a inzulínu.

Kardiovaskulární onemocnění jsou jednou z hlavních příčin úmrtí na světě. Mezi rizikové faktory jejich vzniku patří vysoký cholesterol, cukrovka, obezita a stárnutí. Jedním z dietních doporučení pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění je konzumace široké škály ovoce a zeleniny. Studie zjistila, že konzumace sušených švestek bez přidaného cukru může pomoci zlepšit kardiovaskulární zdraví.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika