Hrnce a pánve používáme téměř každý den, i když největší zátěž na ně dopadá v období dovolených. To je důvod, proč nemusí vypadat nejlépe. Stále jim však lze vrátit téměř původní vzhled a lesk. Hlavní je dodržet pár důležitých pravidel a vyhnout se jedné velké chybě.
1. Ihned po uvaření pánev opláchněte
Poté, co vyjmete pánev z ohně a podáváte jídlo, měli byste nádobí okamžitě opláchnout. K tomu však nepoužívejte studenou vodu, zvláště pokud nádoba ještě nevychladla. To je velká chyba.
Oplachování horkého ocelového hrnce nebo pánve studenou vodou může poškodit ocel a zanechat na povrchu skvrny. Místo toho pánev rychle opláchněte horkou vodou, než je necháte nasáknout.
2. Před praním vždy namočte
Hrnce a pánve je dobré nechat namočené ihned po použití. Před umytím je namočte na 30-40 minut do horké vody.
To pomůže snadno odstranit zbytky jídla, spíše než při dalším čištění příliš tlačit na povrch nádobí.
3. Použijte ocet
Pokud se vám sada hrnců a pánví po delším používání zabarvila, skvělou volbou mohou být domácí čističe na bázi octa. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších tekutin, protože její přirozená kyselost si dokáže poradit s nejodolnějšími skvrnami a zabarvením kuchyňského náčiní (ačkoli tato metoda se nedoporučuje pro smaltované nádobí).
Ocet nařeďte vodou (poměr 1:1) a povrch jemně otřete. Jakmile se odlepí, ihned nádobí opláchněte.
Jedlá soda je vhodná i na čištění smaltovaného nádobí a oceli.
4. Po umytí ihned osušte
Hrnce a pánve by se nikdy neměly nechat samy vyschnout. Pokud jim chcete vrátit původní lesk, měli byste květináče vždy ihned vytřít do sucha. Pokud odložíte proces sušení, mohou se na nádobí objevit nepříjemné vodní stopy, které povedou k zašmodrchání nádobí.
Nádoby otřete ručníkem a poté suchým hadříkem z mikrovlákna pro maximální lesk.
Co je ještě potřeba udělat?
Mimochodem, aby nedocházelo k poškrábání povrchu kuchyňského náčiní, odborníci radí pokud možno neskládat hrnce a pánve na sebe.
Ale pokud to není možné, protože máte příliš málo místa, použijte mezi nimi ručníky, aby povrchy zůstaly neporušené.
Telegraph již dříve napsal, že čištění trouby může být velmi náročný úkol, zvláště po zimních prázdninách, během kterých v ní vaříme spoustu jídla. Odborníci pojmenovali tři jednoduché domácí způsoby, jak se zbavit karbonových usazenin, mastnoty a zápachu. Budete potřebovat prostředky, které už mnozí mají doma.
Jak se vám líbí novinky?